Director de nota 10! Daniela Dungeanu, singura din țară care a obținut nota maximă la proba scrisă a concursului pentru funcția de director de şcoală

Publicat: 19 oct. 2021, 17:15, de Mihaela Verdes, în Educație , ? cititori
Director de nota 10! Daniela Dungeanu, singura din țară care a obținut nota maximă la proba scrisă a concursului pentru funcția de director de şcoală

Daniela Dungeanu este profesoară la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, din municipiul Suceava. Ea a susținut, alături de alți peste 8.600 de candidaţi din ţară, concursul pentru funcția de director și director adjunct în învățământul preuniversitar de stat. Dungeanu este singura care a obținut nota maximă.

Proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor vacante de director şi director adjunct, în şcolile şi liceele de stat din România, concurs organizat de Ministerul Educaţiei, a avut loc vineri, 15 octombrie.

Daniela Dungeanu, profesoară la Colegiul Național „Petru Rareş”, din Suceava, a obţinut nota 10 la proba scrisă. Aceasta a participat la patru concursuri de fixare pe post. Pe toate le-a promovat cu note mari. Dar e prima dată când a obţinut nota maximă la proba scrisă, în această perioadă de criză sanitară.

Dungeanu: Perioada e grea, și concursul a fost greu

A fost o perioadă grea pentru candidaţii în funcţie”, a spus Daniela Dungeanu. Ea a admis că subiectele concursului au fost dificile.

Mie mi s-a părut greu, prin prisma faptului că s-a derulat într-o perioadă care în mod obişnuit este dificilă pentru un director de şcoală. Mă refer la începutul anului şcolar. O perioadă a cărei dificultate a fost agravată de pandemia prin care trecem.

De măsurile suplimentare pe care trebuie să le luăm în şcoli pentru a preveni sau măcar a limita îmbolnăvirile în rândul elevilor şi angajaţilor acestei şcoli. A fost o perioadă grea pentru candidaţii care sunt în funcţie în acest moment.

O presiune în plus, dacă privim din acest punct de vedere. Subiectele au fost foarte diverse. Ca să reproduc nişte procente: 60% dintre cei 50 de itemi au fost cognitivi şi de leadership, 10% din bibliografia de concurs, care se referea la trei cărţi de management şi 10% din legislaţia şcolară.

Patru legi am fost nevoiţi să parcurgem din nou, pentru a ne pregăti pentru acest concurs. Primii 30 de itemi, cognitivi şi de leaderschip au fost foarte variaţi. De la itemi de asociere, de înţelegere a unui text, de aplicare a lui şi inclusiv itemi cu structură matematică, care au presupus calcule”, a declarat Daniela Dungeanu, pentru adevarul.ro.

Model de exercițiu pentru partea cognitivă a candidaţilor

În ceea ce urmează, veţi vedea o pereche de cuvinte. Trebuie să vă hotărâţi prin ce se aseamănă ele şi să marcaţi răspunsul care descrie CEL MAI BINE modul în care ele se aseamănă. Exemplu: Prin ce se aseamănă cuţitul şi lingura?

a. au forme diferite;

b. cuţitul este mai periculos decât lingura;

c. amândouă cântăresc mai puţin de un kilogram;

d. amândouă sunt folosite pentru a mânca.

Răspunsul corect este „d”. Răspunsurile „a” şi „b” nu reprezintă asemănări. Răspunsul „c” este adevărat, dar nu este cea mai importantă asemănare dintre cuţit şi lingură”, a exemplificat profesoara.

Niciun candidat nu a fost eliminat din concurs

Ministerul Educaţiei a anunțat că 65,8% dintre candidaţi au promovat proba concursului şi că niciun candidat nu a fost eliminat din concurs. Judeţele cu cele mai bune rezultate sunt Cluj (93%), Sălaj (81%) şi Mureş (78%).

În municipiul Bucureşti au promovat proba scrisă 64% dintre candidaţi.

Rezultate mai mici sau apropiate de 50% s-au înregistrat în judeţele Mehedinţi (44%), Călăraşi (45,1%) şi Satu Mare (50,3%).