Apare o nouă mutație a variantei Delta. Delta Plus ar fi dus la creșterea infectărilor din Marea Britanie
Expertul Scott Gottlieb a transmis un mesaj pe Twitter în care atrage atenția asupra unei noi variante Delta, cunoscută ca Delta Plus.
Mesajul său a venit în contextul în care Marea Britanie, acolo unde Delta Plus a fost semnalată, înregistrează creșteri accelerate în ultimele zile a cazurilor de infectare.
Scott Gottlieb a cerut să se cerceteze urgent această mutație a variantei Delta, având în vedere situația din Marea Britanie.
„Este nevoie să se facă cercetări urgente pentru a ne da seama dacă această variantă Delta Plus este mai transmisibilă. Momentan, nu sunt indicii clare că este așa, dar trebuie să facem aceste cercetări pentru a ne da sa seama cât mai repede cum acționează și ce caracteristici are”, a spus el.
Gottlieb, care face parte din consiliul de administrație al Pfizer și este fost comisar al FDA, a subliniat că nu este un motiv de îngrijorare imediată, ci o atenționare și că astfel de cercetări trebuie să fie o prioritate în ceea ce privește evoluția pandemiei, așa cum se face constant și pentru gripă, informează Bloomberg.
În fiecare din ultimele șase săptămâni au fost 800 de decese cauzate de coronavirus, mai multe decât în alte țări din Europa de Vest. Până în prezent, Marea Britanie a înregistrat aproape 140.000 de decese în urma infectării cu Covid.
Cercetătorii din Marea Britanie au declarat la sfârșitul lunii iunie că nu există încă dovezi care să sugereze că mutația nouă este mai îngrijorătoare. O cercetare a experților germani, publicată la începutul acestei luni a stabilit că atât Delta, cât și Delta Plus afectează mai puternic celulele pulmonare decât tulpina inițială de coronavirus, dar că Delta Plus nu pare a fi semnificativ mai periculoasă decât Delta.
Noua variantă Delta a fost numită AY.4.2. În prezent, reprezintă aproximativ 8-9% din cazurile din Marea Britanie, spune dr. Christina Pagel, cercetător la Universitatea din Londra, citată de health.com.
Varianta AY.4.2 crește în frecvență și este monitorizată, conform raportului Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie.
Medicii atrag atenția că orice virus suferă mutații, iar COVID-19 nu face excepție. Totodată, este de așteptat să apară și noi variante ale Delta, care a devenit dominantă.
Deși experții în sănătate spun că este prea devreme pentru a vedea dacă noua variantă Delta Plus va avea impact semnificativ, trebuie studiată cu atenție, pentru a se stabili dacă poate deveni mai periculoasă.
Singura soluție pentru a preveni numărul mare de infectări zilnice rămâne în continuare vaccinarea.