Dezastrul din Pantelimon sau cum a transformat primarul Negoiță o oază de liniște într-un mamut din beton
Demarată încă din 2018, transformarea parcului Pantelimon într-un „miniDisneyland”, a condamnat la dispariție singura oază de liniște din zonă, locul arborilor și aleilor fiind luat de o clădire dizgrațioasă din beton.
Încă din 2018 parcul Pantelion a devenit scena unui război nedeclarat între primăria condusă de Robert Negoiță și singura oază de liniște din zonă. Unul dintre cele mai mari spații verzi din Capitală trebuia să devină, în 18 luni, după cum susținea primarul Sectorului 3, un aquapark „care să atragă cetățenii să meargă acolo”. Doar că, până la a crea o „ancoră” pentru cetățenii din sectoarele 2 și 3 ale Bucureștiului, firma primăriei, Administrare Străzi S3 SRL, a transformat parcul, încă de la finalului acelui an, într-un teren de luptă.
Acum, la mai bine de doi ani de la demararea lucrărilor, aquapark-ul nu există decât sub forma unor tobogane care sfârșesc jalnic în câteva gropi în pământ. Pentru a duce absurdul chiar mai departe, în mijlocul fostului parc se înalță, sumbră, o imensă clădire din beton al cărei scop rămâne un secret al primarului Negoiță.
O „poveste” spusă credulilor de Robert Negoiță
La începutul lucrărilor, atunci când locuitorii din zonă și unele publicații i-au reproșat distrugerea parcului, edilul sectorului 3 a ținut să explice de ce, în logica sa, a ales un parc mărginit de lac pentru a crea ștrand.
„Faptul că (n.n. – parcul Pantelion) e o zonă împădurită este o oportunitate. Avem câțiva copaci care trebuiesc mutați, dar sunt copaci tineri plantați de noi acum un an, doi, trei. Pe cale de consecință nu vor fi tăiați, ci mutați. Dacă va trebui să tăiem copaci, oricum foarte limitat la număr, o să replantăm de 100 de ori în loc. Noi, în acest moment, plantăm în Sectorul 3 aproximativ 200 de copaci pe zi. Recent am văzut un studiu de la Facultatea de Peisagism de la Universitatea de Agronomie realizat împreună cu Organizația Arhitecților din București. Ne-au prezentat cum stăm cu spațiile publice din Sectorul 3. Au evidențiat faptul că parcul Pantelimon arată bine, dar că avem nevoie de chestiuni atractive acolo. De «ancore». De anumite obiective care să atragă cetățenii să meargă acolo. E păcat de acel spațiu minunat. Am întâlnit mulți cetățeni care m-au abordat pe stradă «când e vară și foarte cald, unde mergem să facem baie, să ne răcorim puțin?» Ne-am hotărât să facem acolo un parc acvatic. De asemenea, tot în parcul Pantelimon, încercăm să facem o zonă tematică. E nevoie de un parc tematic. Am cumpărat deja toate aparatele care au funcționat în fostul Terra Park din sectorul 6. Acum lucrăm la proiectare, să le montăm, să le punem în funcțiune și să realizăm acel «miniDisneyland» acolo. În parcul acvatic va fi ceva de genul unui râu artificial. O să avem mai multe piscine, un râu, tobogane, zonă de relaxare și multă plajă pe spațiul verde. Intenționăm să finalizăm lucrările până în primăvară, în mai”, spunea Negoiță.
Ștardul nu e gata nici la un an după termenul impus de Robert Negoiță
În toamna lui 2020, adică la doi ani de la demararea lucrărilor din Pantelimon, aquapark-ul e încă departe de a fi finalizat. De altfel, luni bune nu s-a lucrat deloc. E drept că pandemia poate fi invocată drept cauză, însă alte șantiere chiar au accelerat lucrările în aceeași perioadă tocmai pentru că lucrările s-au putut desfășura fără influențele negative ale traficului.
În prezent, singurele „noutăți” legate de acest proiect megalomanic și fără rost sunt legate de dispariția spațiilor verzi și imposibilitatea locuitorilor de a se plimba pe aleile odată liniștite ale parcului. Unde mai pui că imensa clădire din beton care domină autoritar fostul parc nu pare să aibă o limită de înălțime.
„MiniDisneyland” de 23,5 milioane de euro!
O hotărâre a Consiliului Local Sector 3 din 27 septembrie 2018, menționa că „se dorește creșterea atractivității parcului Pantelimon prin crearea de facilități pentru divertisment și recreere” și că termenul de finalizare este de opt luni. Un calcul simplu arată că, așa cum declara și Robert Negoiță, lucrările executate de AS3 – Administrare Străzi Sector 3 SRL ar fi trebuit să fie gata în luna mai a anului 2019.
Conform proiectului, pe lângă zona de divertisment acvatic trebuia creat un parc tematic care cuprinde lucrări de butaforie, instalaţie de tiroliană, montagne russe, spaţii de joacă.
Toate cele de mai sus ar trebui să îi coste pe cetățenii din Sectorul 3, conform estimărilor inițiale, nu mai puțin de 115 milioane lei (23,5 milioane de euro !!!), însă dată fiind starea actuală a lucrărilor este posibil ca suma să fi crescut semnificativ.