EXCLUSIV. Antigrindina aduce ploaia cu avionul. România are planuri de achiziții pentru opt aparate de zbor

Publicat: 21 oct. 2021, 08:16, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
EXCLUSIV. Antigrindina aduce ploaia cu avionul. România are planuri de achiziții pentru opt aparate de zbor

România vrea să combată căderile de grindină și să stimuleze precipitațiile cu ajutorul aviației, o metodă folosită cu succes în întreaga lume. Un proiect ambițios care presupune, însă, și costuri pe măsură, pentru că ar fi nevoie de opt avioane pentru a acoperi o suprafață de cinci milioane hectare la nivelul întregii țări, cum și-au propus autoritățile, ceea ce înseamnă un efort financiar din partea statului de până la câteva zeci de milioane de euro.

Un asfel de aparat de zbor costă între 1,5 și 2 milioane de euro la mâna a doua și 7-8 milioane de euro dacă este nou, de ultimă generație, după cum a declarat pentru Puterea.ro Gheorghe Căunei Florescu, director general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină. Mai trebuie, însă, să existe și buget pentru achiziții, astfel încât să se poată organiza o licitație internatională, conform legii.

“Urmăm pașii ceruți de lege, am făcut simulare în laborator, în 2019 a avut loc primul experiment real cu aviația, iar acum suntem la al doilea.Trebuie să realizăm un studiu de fezabilitate pentru a înființa cele două unități de creștere a precipitațiilor, după care trecem la etapa de implementare și omologare a sistemului. Vom avea un centru zonal în Muntenia și un altul în Moldova, iar prin lege avem aprobat să cumpărăm opt avioane  de mici dimensiuni, care să fie folosite la nivelul intregii țări, acolo unde este nevoie”, a precizat Gheorghe Căunei Florescu.

O nouă etapă de teste

Primele teste au fost realizate în 2019 și s-a putut observa că au crescut precipitațiile de la 0,1 litri pe metru pătrat la 10 litri pe metru pătrat. Atât rachetele, cât si aviația folosesc același principiu: însămânțarea norilor cu iodură de argint, precizează Gheorghe Căunei.

În această perioadă se desfășoară cea de-a două etapă de teste pe Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” în cadrul “Programelor experimentale prin experimente locale de mică amploare pentru creşterea/uniformizarea precipitațiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-estul Românie”.

Evenimentul de deschidere a avut loc în data de 19 octombrie, cu avion împrumutat de la greci, fiind prezentă conducerea Ministerului Agriculturii.

Concret, a fost prezentat modul de realizare al experimentului de stimulare a precipitațiilor utilizând aeronava de tip Piper Cheyenne, special modificată pentru intervenții active în atmosferă. Aceasta poate să căre pe aripi 12 torțe pirotehnice care împrăștie iodură de argint pentru stimularea precipitațiilor, având atașate pe partea de jos aeronava trei sisteme de împrăștiere a cartușelor rejectabile. Fiecare sistem poate duce până la 102 cartușe rejectabile cu iodură de argint.

De la rachete antigrindină, la aviație

Gheorghe Căunei afirmă că pentru a realiza intervenția în atmosferă există mai multe mijloace tehnice, pornind de la sistemul de rachetare, în care se folosește ca mijloc de transport pentru iodura de argint racheta antigrindină, până la generatoare terestre și aviație.  

Aviația este folosită mai mult pe partea de creștere a precipitațiilor, iar la acest sistem apelează aproximativ 80% din țări la nivel mondial. În sud-estul Europei se folosesc rachete pentru că este un sistem mult mai rapid, mai ales că aici apar fenomene convective foarte repede.

„Aviația se folosește ca sistem preventiv, iar noi vrem să combatem formarea grindinei la nivelul întregii țări, pentru că avem zone interzise în care nu putem să acționăm cu rachete, este vorba de zonele aglomerate, cele industriale sau orașe”, a afirmat Gheorghe Căunei.

În prezent, în România există cinci unități, cu 65 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, care protejează circa 1,5 milioane hectare. Investițiile vor continua, însă, și în următorii ani.

De ce este România un „bun exemplu”

Țara noastră are o experiență de circa 17 ani în domeniu, susține Căunei, fiind disponibili circa 1.200 de specialiști. La aceștia au apelat, vecinii bulgarii care ne-au luat-o înainte, având achiziționate patru aparate de zbor.

“Un exemplu suntem noi acum, suntem printre cei mai buni din sud-estul Europei, avem o experiență de peste 17 ani și participăm la diferite acțiuni la nivel internațional, fiind cooptați pe partea de cercetare”, a mai declarat Gheorghe Căunei.

Folosirea aviației pentru creșterea precipitațiilor are deja succes în state cum ar fi Grecia sau Spania, dar se folosește și în Sebia sau Bulgaria, unde se utilizează și rachetele antigrindină. Croații, în schimb, merg pe mâna generatoarelor terestre.