Prof. Cristian Preda: „Un președinte slab numește un general care să ne încoloneze. Este inacceptabil”
Profesorul și politologul Cristian Preda a analizat decizia luată de președintele Iohannis după consultările care au avut loc în cursul zilei de joi, consultări la finalul cărora Nicolae Ciucă a fost desemnat prim-ministru.
„În opinia mea, este o debusolare totală în interiorul PNL. Consider că această debusolare are o cauză, aceea fiind prezidențializarea partidului, faptul că deciziile nu sunt luate în interiorul PNL ascultând diverse facțiuni și punând pe masă diversele soluții, ci primind ceea ce vrea, într-un moment sau altul, președintele. Este un lucru regretabil pentru că președintele Iohannis nu are experiență politică semnificativă, vreau să zic în sensul unei experiențe de partid, ci pare că s-a aventurat pe un teren în care schimbă deciziile și strategiile într-un mod straniu”, a explicat Cristian Preda la Europa FM. Politologul a adăugat că avem o serioasă problemă de articulare a sistemului politic, iar numirea unui militar nu este decât un pas suplimentar către o surpare a regimului politic.
„Îmi măsor vorbele, dar cred că România de azi are dreptul la un regim civil și la un regim care să fie legat de valorile statului de drept. În care dezbaterea, nu ordinele, în care dialogul, nu alinierea să fie regula”, a explicat Cristian Preda.
România nu trebuie să revină la o cultură politică în care-și găsește salvatorii printre generali
„Eu privesc chestiunea dintr-o perspectivă istorică. Într-o perioadă similară din perspectiva stării sanitare, la finalul Primului Război Mondial, nu aveam covid, ci ciumă și holeră, soluția a fost Generalul Averescu. A fost un dezastru. În, 1940, soluția găsită de Carol în fața debusolării produse de al Doilea Război Mondial a fost Generalul Antonescu. A fost un dezastru pentru țară. La fel, a fost un dezastru pentru țară numirea Generalilor Rădescu și Sănătescu la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a mai evidențiat politologul la Europa FM.
El a mai subliniat că România nu trebuie să revină la o cultură politică în care-și găsește salvatorii printre generali. „Suntem azi o țară membră a Uniunii Europene și dacă vrem o viață mai bună decât în secolul trecut, trebuie să gândim în termenii unui regim civil, în termenii unei competiții politice și a unui dialog democratic. Un președinte slab numește un general care să ne încoloneze. Este inacceptabil”, a conchis Cristian Preda la Europa FM.