Cercetare incredibilă: Câți împărați romani au murit din cauze naturale și câți asasinați
Dintre cei 175 de bărbați care au condus Imperiul Roman doar 24,8% au murit din cauze naturale, restul fiind asasinați, uciși în luptă sau forțați să se sinucidă. O nouă cercetare relevă date incredibile legate de conducătorii Imperiului.
Cercetarea, publicată în Royal Society Open Science a dezvăluit de asemenea că soarta lor a fost guvernată de același principiu matematic care determină severitatea cutremurelor.
„Deși par să fie întâmplătoare, distribuțiile de putere ale probabilităților sunt găsite în numeroase fenomene asociate unor sisteme complexe, precum dimensiunile craterelor de pe Lună, magnitudinea cutremurelor, frecvența unor cuvinte în texte, valoarea de piață a companiilor și chiar numărul de ‘followeri’ pe care cineva îl are pe social media”, afirmă Francisco Rodrigues, unul dintre autorii studiului realizat la Universitatea Sao Paolo.
Un principiu, folosit ca model
Modelul la care se referă cercetătorul este așa-numitul „Principiu Pareto” sau regula de 80/20 care afirmă că pentru multe evenimente, aproximativ 80% din efecte sunt produse de 20% din cauze. De exemplu, 80% din vânzările unei firme vin de la 20% din clienți, 80% din recolta unei grădini vine de la 20% din plante sau, în cazul social media, 20% din conturi au 80% din followeri. În ceea ce-i privește pe împărații romani, procentul celor care au murit violent este în mod clar disproporționat față de cei care au murit de cauze naturale. Printre cei care au căzut de partea nefericită a acestui model matematic se numără împărați ca Claudius, otrăvit de soția sa Agrippina pentru ca fiul ei Nero să poată urca pe tron.
Nero la rândul său a fost în mod faimos răsturnat de la putere și forțat să se sinucidă 15 ani mai târziu. În contrast, o serie de împărați romani cunoscuți, printre care Augustus, Vespasian, Hadrian și Marc Aureliu, au reușit să rămână de cealaltă parte a Principiului Pareto, stingându-se din viață în circumstanțe mai pașnice, relatează IFL Science.