Studiu: 17% dintre angajații români doresc să lucreze doar de la birou și 10% exclusiv de acasă
După 18 luni de pandemie, în care au fost nevoiți să lucreze mai mult de acasă, 17% dintre angajații români doresc să lucreze doar de la birou, revenirea la birou fiind asociată cu „întoarcerea la normalitate”, și doar 10% vor să lucreze exclusiv de acasă.
Primele șase luni au marcat deja revenirea la birou a unui număr mai mare de angajați la nivel national. 43% dintre respondenți spun că au lucrat în special de la birou, comparativ cu 36% în intervalul mai-decembrie 2020 sau 29% în perioada de lockdown din martie-mai 2020, potrivit studiului „Back to the Office” realizat în București și în principalele orașe regionale de Cushman & Wakefield Echinox.
„Deschiderea școlilor și a gradinițelor a favorizat creșterea numărului de angajați care s-au întors la birou, mai ales în rândul celor de peste 30 de ani care, în perioada în care copiii învățau online nu puteau veni la birou chiar dacă și-ar fi dorit, deoarece nu aveau cu cine să îi lase. Mai mult decât atât, tinerii de până în 27 de ani au preferat să meargă la birou în lipsa unui spațiu potrivit de lucru acasă”, declară Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.
Doar 10% dintre angajați spun că doresc să lucreze exclusiv de acasă. Importanța biroului este și mai vitală în București, unde 96% dintre respondenți vor să lucreze cel puțin o zi pe săptămână de la birou, comparativ cu orașele regionale, unde procentul este de 87%.
În același timp, peste un sfert dintre cei intervievați susțin că ar vrea să lucreze 3 zile de la birou și 2 zile de acasă, în timp ce 17% vor doar de la birou. Aceste preferințe sunt determinate, pe de o parte, de beneficiile lucrului de acasă – cele mai importante fiind economisirea de timp și de bani, dar și de dezavantajele absenței de la birou – în special nevoia de socializare și dificultatea de a separa timpul de lucru de viața personală.
95% dintre respondenți mai spun că au lucrat bine și foarte bine de acasă, în timp ce 86% spun că munca de la birou a fost bună și foarte bună.
Avantajele lucrului de acasă
Pentru 83% dintre respondenți principalul avantaj al lucrului de acasă este faptul că nu au mai pierdut timpul în trafic, în timp ce 78% au simțit lipsa socializării cu colegii în acest mod de lucru. Timpul de deplasare este o problemă atât pentru angajații din București, unde 73% sunt mulțumiți că nu mai stau în trafic, cât și pentru cei din marile orașe, unde ponderea este de 61%. Și lipsa de socializare este mai acută în București decât în orașele regionale, respectiv 82% versus 77%.
Lucrul de acasă presupune și alte beneficii: economii de bani (53% dintre răspunsuri), îmbunătățirea echilibrului viaţă profesională – viață personală (39%), mai multă libertate în utilizarea orelor de lucru (35%) sau mai mult timp disponibil pentru odihnă (34%).
Există, însă, neajunsuri cum ar fi dificultățile în separarea vieții profesionale de cea personală – locul al doilea, cu 50% dintre răspunsuri, în timp ce lipsa unui spațiu propice de lucru a fost indicată de 32% dintre respondenți. Se mai adaugă capacitatea de concentrare mai redusă sau problemele legate de gestionarea relației cu clienții, partenerii și colaboratorii, fiecare în 21% din cazuri.
Revenirea la birou
Întoarcerea la birou este asociată în primul rând cu îmbunătățirea comunicării cu colegii – indicată de 63% dintre respondeți ca principalul avantaj, iar 51% o simt ca pe o „revenire la normalitate”.
De asemenea, apartenența la un grup și un timp definit de lucru sunt alte plusuri ale lucrului de la birou.
Întoarcerea la birou presupune și dezavantaje cum ar fi timpul de deplasare (65%), cheltuielile mai mari (50%) și mai puțină flexibilitate a muncii (50%), dar și riscul infectării cu Covid-19 (37%8).
În același timp, 42% dintre angajații din marile orașe se tem să nu se infecteze dacă se întorc la birou, comparativ cu doar 27% în București.
Ce se întâmplă în alte state
Obiectivul sondajului a fost de a analiza cum s-a modificat în ultimele 18 luni percepția angajaților vizavi de modul de lucru și cum văd aceștia lucrul de acasă sau de la birou după ce situația medicală se va stabiliza și după ce companiile vor lua decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește utilizarea spațiului de birouri.
La nivel global, în luna septembrie a acestui an, circa 40% dintre angajați lucrau de la birou, potrivit raportului ”Return to the office” realizat de Cushman & Wakefield. China este pe primul loc, cu peste 90% dintre angajați care s-au întors la birou, în timp ce prezența la birou în celelalte regiuni analizate variază între 27% și 40%.
În Europa, 40% dintre angajați lucrau în septembrie de la birou, Praga fiind campioana regiunii, cu circa 80% dintre angajați, capitala Cehiei fiind urmată de Hamburg cu 60% și de Varșovia cu 45%. Întoarcerea la birou în aceste orașe este direct legată de rata ridicată de vaccinare și de ratele reduse de infectare.