ITM Buzău a identificat 200 de persoane care lucrau ilegal pe şantierul Autostrăzii A7. Au încercat să fugă pe câmp în timpul controlului
În cadrul unei serii de controale efectuate pe șantierul Autostrăzii A7, în zona Stîlpu, Lotul 3, Inspecția Muncii a descoperit că 190 de muncitori lucrau fără forme legale. Aceștia erau angajați de o firmă care se ocupa de descărcarea de sarcină arheologică, potrivit surselor citate de Economedia.
Ilegalități pe A7
Firma respectivă, înființată în 2024, nu a fost oficial numită de autorități, însă se știe că nu face parte din asocierea principală cu constructorul turc Nurol, care se ocupă de proiectul de infrastructură.
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău a desfășurat aceste controale pe parcursul mai multor zile, descoperind muncitorii fără contracte de muncă legale, o încălcare gravă a legislației în vigoare. În momentul controalelor, lucrătorii, care desfășurau activități fără forme legale, au încercat să fugă pe câmp. Cu toate acestea, ei au fost identificați rapid cu ajutorul echipajelor de jandarmi venite în sprijinul echipei de control.
Mihai Nicolae Ucă, inspector de stat general al Inspecției Muncii, a explicat că această situație reprezintă o încălcare a prevederilor Codului Muncii, în special articolul 15^1, care reglementează munca nedeclarată. În urma acestei constatări, angajatorul a fost sancționat cu o amendă de 200.000 de lei, aceasta fiind limita maximă prevăzută de lege pentru astfel de abateri.
„În momentul verificărilor, lucrătorii care desfășurau activități fără forme legale au încercat să fugă pe câmp, fiind identificați ulterior de echipajele de jandarmi venite în sprijinul nostru. Aceste încălcări constituie o încălcare a prevederile Codului Muncii, conform art. 15^1 privind munca nedeclarată.
Pentru aceste nereguli, angajatorul a fost sancționat cu o #amendă în valoare de 200.000 de lei, maximumul prevăzut de lege”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector de stat general al Inspecției Muncii.
Pe lângă amenda contravențională, autoritățile au impus și o serie de măsuri obligatorii. Printre acestea se numără încheierea contractelor individuale de muncă pentru toți angajații identificați și înregistrarea acestora conform legislației în vigoare. De asemenea, firma este obligată să plătească contribuțiile sociale restante și salariile pentru perioada lucrată de muncitori.