A absolvit cursurile cea de a 7-a promoție a „Universității Vârstei a Treia” de la Galați
Au încheiat anul universitar și studenții cu vârste de la 55 la 85 de ani ai „Universităţii Vârstei a Treia” din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, un proiect unic în România, preluat de la Universitățile din Toulouse și Nantes.
Au mai fost prezentate în presă cazurile unor români care la o vârstă înaintată au devenit studenți pentru a-și satisface dorința, ratată la tinerețe, de a urma cursurile unei anumite specializări universitare.
Sunt cazuri inedite, dar între timp, au început să apară și programe universitare care se adresează exclusiv acestor persoane, la care una din condițiile de admitere este ca studenții să aibă o vârstă de peste 55 de ani.
Un astfel de proiect este „Universitatea Vârstei a Treia” (U3A), care este realizat din 2016 la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
Roba și toca universitară pentru studenții cu părul alb
În aula Facultății de Inginerie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați a avut loc marți un curs festiv inedit, la care aproape toți studenții care purtau roba și toca universitară aveau părul alb, unii dintre ei având vârste de 70-80 de ani și chiar peste.
În deschiderea festivităților, prof. univ. dr. Florin Tudor, coordonatorul Programului U3A, i-a felicitat pe seniori și le-a urat o vacanță activă, mai ales că tot astăzi se deschid porțile celei de-a treia ediții a Școlii de Vară U3A.
„U3A este un proiect pe cât de oportun, pe atât de complex, menit să îmbunătățească starea de spirit a celor de vârsta a treia, prin implicarea lor în activități diverse.
Anul acesta universitar a stat sub semnul culturii: au fost organizate peste 70 de activități pe diverse teme, << Istoria Artei>>, <<Cultură și civilizație>>, <<Românce cu care ne mândrim >>, au fost lansări de carte, participări la expoziții, seri de muzică folk, festival de film, s-a înființat un club de lectură la Biblioteca <<VA Urechia>> și, de ce nu, s-au organizat lecții de dans pentru studenții noștri.
Trebuie să schimbăm mentalități: nu e niciodată prea târziu să înveți ceva, iar pensionarea trebuie privită ca o oportunitate grozavă de a pune în practică ideile, țelurile propuse”, a declarat prof. univ. dr. Florin Tudor.
S-au ținut discursuri, s-a cântat în cor „Gaudeamus Igitur”, studenții cu părul alb au urmărit cu emoție cursul festiv și au rememorat cele mai frumoase momente din timpul anului universitar.
Studenții de la „U3A” au făcut o veritabilă demonstrație de ritm și coordonare, care a culminat cu o coregrafie în sincron pe „No communication”, iar la la final a urmat veselia aruncării tocilor în aer, prin care au marcat momentul absolvirii.
Proiect preluat de la Universitățile din Toulouse și Nantes
Proiectul „Universității Vârstei a Treia” („U3A”), lansat în 2016 la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este un proiect unic în universitățile de stat din România, fiind preluat după un model care funcționează la Universitățile din Toulouse și Nantes, din Franța.
„Modelul este unul de inspirație franceză. Ne-am inspirat de la colegii noștri francezi, care au fost amabili și ne-au oferit know-how-ul și secretul unui astfel de proiect, care nu e deloc unul simplu. Însă provocarea noastră a fost de a-l adapta la modelul românesc, la specificul societății românești”, a mai precizat decanul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice, prof univ dr Florin Tudor.
La admitere a fost pusă condiția ca viitorii studenți să aibă de la 55 la 85 de ani.
Fiecare grupă de studiu are 25-30 de studenți. Studiile sunt organizate pe 10 module: Drept, Medicină, Artă, Cultură şi Civilizaţie, Turism, Istorie-Filosofie şi Teologie, Kinetoterapie, Nutriţie şi ştiinţa alimentaţiei, Economie, Geopolitică şi relaţii internaţionale, Psihologie şi pedagogie intergeneraţională, Ştiinţe şi inginerie și Informatică.
Activităţile se desfășoară sub formă de cursuri, seminarii și ateliere de dezbatere. Programul cursurilor a respectat structura anului academic, de luni până vineri, între orele 10.00-12.00 și de la 16.00 la 18.00.
A fost dublat numărul profesorilor
„U3A” funcționează în cadrul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice de la Universitatea „Dunărea de Jos” care, practic, și-a dublat numărul cadrelor didactice universitare.
„Nu e deloc simplu ceea ce s-a întâmplat în facultatea noastră. De fapt, am mai creat încă o facultate, chiar cu un număr de cadre didactice implicate mai mare decât numărul de cadre didactice al facultății”, a mai adăugat decanul facultății, profesorul Florin Tudor.
„U3A”, o stare de spirit
În cei șapte ani care au trecut de la demararea proiectului, „Universitatea Vârstei a Treia” a luat amploare de la un an la altul. În anul universitar 2016/2017 au urmat cursurile „Universității Vârstei a Treia” un număr de 160 de studenți, cu vârste de până la 85 de ani. În anul universitar 2017/2018 s-au înscris la cursuri 175 de studenți.
În timp, „Universitatea Vârstei a Treia” de la Galați a devenit o stare de spirit. Prof univ dr Violeta Pușcașu spunea la un moment dat că i-a descoperit pe studenții de vârsta a 3-a ca pe niște tineri care au redescoperit dorința de a învăța lucruri noi și astfel s-a creat o stare de spirit în jurul acestei școli cu totul aparte:
„Universitatea Vârstei a Treia a creat o stare de spirit care este o construcție ce se edifică la prezentul continuu, ca urmare a implicării a două categorii mari de actori. Pe de o parte, studenții seniori, pe de altă parte. cea de a doua categorie, a profesorilor universitari, a lectorilor, cei care au înțeles că dăruind, benevol, câteva ore din timpul lor, contribuie, practic, la zidirea celei mai importante cetăți ideale, a polisului perfect, în care oamenii sunt atenți la nevoia aproapelui”.
Prezența la cursuri a studenților seniori, de două ori mai mare
Proiectul „Universității Vârstei a Treia” a demontat unele din cutumele atribuite studenției, chiulul sau cursurile trase la xerox, pentru că ceea ce și-au dorit cel mai mult studenții seniori a fost să participe la cursuri.
Profesorii care sunt implicați în dezvoltarea acestui proiect au remarcat faptul că studenții vârstnici au o prezență la cursuri de două ori și jumătate mai mare decât a celorlalți studenți.