A bea apă din sticle din plastic poate crește riscul de diabet!
O componentă chimică esențială din sticlele din plastic poate, printre altele, să mărească riscul de diabet de tip 2.
Este vorba despre bisfenolul A sau BPA, produs chimic folosit pentru fabricarea plasticelor și rășinelor epoxidice. Acesta poate afecta echilibrul hormonal al omului. Asta se știa. Dar mai nou, un recent studiu arată că BPA crește riscul de diabet de tip 2.
În comunicatul de presă referitor la acest studiu, se subliniază că BPA poate reduce sensibilitatea la insulină, hormon care reglează metabolismul carbohidraților.
Având în vedere acest aspect, autorul studiului solicită reevaluarea limitelor de siguranță pentru expunerea la BPA în sticle și ambalaje pentru alimente.
Într-un experiment dublu-orb – nici participanții, nici cercetătorii nu știu ce grup primește un tratament -, 40 de adulți sănătoși au primit fie placebo, fie BPA în doză maximă. După o perioadă, persoanele care au primit BPA au reacționat semnificativ mai puțin la insulină, comparativ cu participanții din grupul placebo.
”Având în vedere că diabetul este una dintre principalele cauze de deces în Statele Unite, este esențial să înțelegem chiar și cei mai mici factori care contribuie la apariția bolii”, a spus autorului studiului, Todd Hagobian.
”Rezultatele noastre sugerează că doza maximă de BPA ar putea trebui reconsiderată și că furnizorii de servicii medicale pot sugera aceste modificări pacienților”.
Autorul studiului recomandă folosirea sticlelor din oțel inoxidabil, sticlă sau cutii fără BPA pentru a reduce riscul de diabet.
Pe lângă riscul crescut de a dezvolta diabet de tip 2 și preocupările ecologice, există și alte motive pentru a renunța la sticlele din plastic de unică folosință.
Un alt studiu de dată recentă a arătat că sticlele de apă din plastic, expuse la razele solare, ar putea elibera compuși organici volatili (COV), dintre care unii pot fi cancerigeni.