A cincea zi de proteste în transportul comun din Capitală. Doar 20% dintre vehicule au ieșit pe traseu
Greva spontană din cadrul Societății de Transport București continuă pentru a cincea zi la rând, deși acțiunea a fost declarată ilegală de instanță, în două rânduri.
Luni dimineață ieșiseră pe traseu doar 103 din cele 521 de autobuze, troleibuze sau tramvaie programate să lucreze. O nouă rundă de discuții între conducerea unității și reprezentanților ar urma să aibă loc la ora 9.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, susținea duminică seara că numărul celor care ar relua activitatea ar fi mult mai mare, „dacă nu ar fi fost intimidaţi de sindicat”.
„Am avut pe traseu 65% dintre tramvaie şi troleibuze şi un număr mic de autobuze. Salut decizia celor care au înţeles că rezolvarea problemelor se face prin dialog, respectând legea. Sunt mult mai mulţi şoferi şi vatmani care ar fi ieşit azi la lucru dacă n-ar fi fost intimidaţi de sindicat. Înţeleg că e greu, după ani de zile în care nimeni nu te-a apărat în faţa sindicatului, care decidea tot, să crezi că i te poţi opune. O spun cu toată responsabilitatea: vremea abuzurilor sindicatului a dispărut”, a scris Nicuşor Dan, duminică seara, pe pagina sa de Facebook.
El a dat asigurări că Poliţia preia toate sesizările pe care le primeşte la numărul de telefon 0800.800.868, le investighează şi le adaugă dosarului penal deja deschis.
„Şoferii sau vatmanii care nu sunt lăsaţi să lucreze trebuie doar să sune la acest număr, iar reacţia va fi imediată. Statul funcţionează şi nu se lasă intimidat de greve ilegale, orchestrate în laboratoare politico-mafiote. Condamn inconştienţa şi tupeul sindicalistului PSD Vasile Petrariu, care a îndemnat de dimineaţă la oprirea metroului bucureştean, precum şi iresponsabilitatea şefei lui de partid, Gabriela Firea, care îl girează în continuare şi-l încurajează în acţiunile lui distructive. Am discutat zilele astea cu mulţi angajaţi STB, am aflat problemele şi mă voi implica în rezolvarea lor. Asta cere timp, continuarea dialogului şi responsabilitate din partea noastră, a tuturor“, a mai scris edilul Capitalei.
Poziția sindicaliștilor
Protestatarii din Serviciul de Transport București acuză conducerea unității și primarul general, Nicușor Dan, că urmăresc destructurarea mișcării sindicale. Se arată mirați de rapiditatea cu care s-au mișcat instituțiile statului, 15 sindicaliști fiind deja audiați de Brigada de Poliţie pentru Transportul Public.
„Adevărata miză este destructurarea mișcării sindicale și intimidarea liderilor de Sindicat atât la nivel de STB SA cât și transmiterea unui semnal la nivel național, în loc să se vină cu soluții pentru aplanarea acestui conflict spontan. Declarațiile belicoase la adresa salariațiilor cărora li se spune că au salarii mari și sunt acuzați de furt de motorină, vânzarea de piese, etc., nu fac decât să radicalizeze poziția salariaților”, susțin reprezentanții Sindicatului Transportatorilor din București, într-un comunicat de presă transmis duminică puterea.ro.
Aceștia spun că acuzele, insinuările, declarațiile politice, șantajul și amenințările nu sunt soluții și nu ajută la dezamorsarea conflictului. Mai mult, primarului general ar manipula opinia publică afirmând că pierderile zilnice se ridică la peste patru milioane de lei în condițiile în care încasările lunare nu depășesc 15-18 milioane lei.
„Afirmațiile primarului general care a politizat acest conflict pentru a deturna atenția, faptul că ne cataloghează ca fiind un Sindicat de tip mafiot și că acest Sindicat își trăiește ultimele zile, confirmă informațiile apărute în ultima perioadă cum că, se caută soluții pentru desființarea Sindicatului Transportatorilor din București”, susțin reprezentanții grupării.
Acuzele sindicaliștilor
Protestatarii „ridică un semn de întrebare” referitor la urgența cu care au fost demarate cercetările în zilele de sâmbătă, duminecă, luni, care sunt zile libere. În intervalul 22 – 25 ianuarie au fost chemate să dea declarații la sediul Brigăzii de Poliţie pentru Transportul Public 15 persoane, inclusiv două care nu mai sunt angajate ale companiei, fiind pensionate.
„Pentru o corectă informare vă evidențiem faptul că Sindicatul nostru NU a inițiat și NU a organizat prezentul protest, poziționându-se în primul rând ca un factor de echilibru, iar în al doilea rând ca un avertizor, aducând la cunoștința conducerii în permanență, atât nemulțumirile salariaților cât și caracterul din ce în ce mai alarmant al tensiunilor sociale acumulate pe fondul lipsei acute de dialog social, vinovată fiind în acest sens actuala conducere”, susțin sindicaliștii.
Lipsa dialogului real, nerespectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă STB SA, refuzul de a demara negocierea unui nou CCM și a asigura o creștere salarială, lipsa unor soluții privind rezolvarea problemelor sesizate prin adresele trimise către primarul general, Consiliul de Administrație și Directorul general legat de condițiile de muncă ( capete de linii, depouri, autobaze și celelalte entități), creșterea alarmantă a bolilor profesionale, reducerea Planului de reparații la URAC, ritmul de aprovizionare cu piese și subansamble care a condus la majorarea numărului de vehicule imobilizate în mai puțin de un an de zile, la peste 400 vehicule, iar cele din traseu cu mari probleme tehnice, sunt doar câteva dintre lucrurile care îi nemulțumesc pe protestatari.
Aceștia mai susțin că propunerile de externalizare a unor activități cum ar fi: spălători vehicule, pază, controlori și încasări titluri de călători, mentenanță, au în spate grupuri de interese.