A devenit funcțional primul scaner cu raze X instalat la Vama „Galați Rutier”, cu Moldova și Ucraina
Primul scaner cu raze X a fost pus în funcțiune la Biroul Vamal de Frontieră „Galați Rutier” de la Giurgiulești, la granița României cu Republica Moldova și Ucraina.
La operaționalizarea primului scaner cu raze X instalat la vămile românești în ultimii douăzeci de ani au participat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș și președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu.
Scanerul instalat la Vama „Galați Rutier” este primul dintr-o serie de 26 de scanere cu raze X care au fost achiziționate în baza unei finanțări de 34 milioane euro obținută de la Uniunea Europeană prin PNRR.
Operaționalizarea celor 26 de scanere cu raze X la 12 vămile românești, este una din măsurile prin care guvernul vrea să obțină o creștere cu 30% a veniturilor la bugetul de stat prin combaterea evaziunii fiscale. Evaziunea fiscală din vămi este una dintre principalele deficiențe ale sistemului.
Potrivit ministrului Marcel Boloș, la anumite birouri vamale aceste scanere vor fi operate de lucrătorii vamali împreună cu reprezentanți ai DIICOT, pentru reducerea contrabandei cu țigări și produse contrafăcute, dar și a traficului cu droguri.
Scanerul operaționalizat este destinat scanării autoturismelor și urmează ca la Vama „Galați Rutier” să fie instalat și un scaner pentru TIR-uri.
Operaționalizarea întregii rețele, de 26 de scanere, va fi realizată până în 2027. Până acum au fost primite numai primele două scanere, iar alte 6 vor fi recepționate până în decembrie 2024. Instalarea și punerea în funcțiune presupune ca pentru fiecare scanner Autoritatea Vamală Română să realizeze lucrări pentru amplasarea acestor dispozitive.
Urmează ca foarte curând să fie pus în funcțiune și al doilea scanner cu raze X la Vama Albița, acesta fiind destinat în special scanării mijloacelor de transport de marfă, autoutilitare de 3,5 tone, camioane și TIR-uri.
Scanerele cu raze X combat fraudele vamale, dar permit și detectarea drogurilor, materialelor explozive și armelor
Rețeaua de scanere pentru autovehicole și containere a fost achiziționată cu fonduri de la bugetul național și o finanțare de 34.060.000 euro, alocată de la Bruxelles prin PNRR. Proiectul în cadrul căruia au fost achiziționate scanerele din vămi a fost lansat în decembie 2023 și face parte Pilonul III al PNRR – Componenta 8 – „Reforma fiscală şi reforma sistemului de pensii”, Reforma R2 – „Modernizarea sistemului vamal şi implementarea vămii electronice”.
Obiectivele generale ale proiectului sunt eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorităţii vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu echipamente de control nedistructiv, scanere pentru autovehicule şi containere.
Rezultatele obținute prin scanare sunt preluate de „Centrul Naţional de Analiză Imagistică”, care realizează monitorizarea în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanărilor efectuate.
Utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal contribuie la combaterea fraudei vamale, inclusiv a subdeclarării valorii mărfurilor, oferind astfel autorităţilor o modalitate eficientă de a verifica conţinutul încărcăturilor.
De asemenea, aceasta permite autorităţilor să detecteze obiecte sau substanţe periculoase, cum ar fi droguri, dar și materiale explozive, arme sau substanţe chimice periculoase, care pot reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională.