A doua recalculare provoacă bătăi de cap românilor. CNPP refuză adeverințele de venit

Publicat: 19 sept. 2024, 08:43, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
A doua recalculare provoacă bătăi de cap românilor. CNPP refuză adeverințele de venit
A doua recalculare provoacă bătăi de cap românilor. CNPP refuză adeverințele de venit

Deși Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat recent inițierea unei noi etape de recalculare a pensiilor, cunoscută sub numele de „Mica Recalculare”, numeroși pensionari se confruntă cu dificultăți neașteptate în încercarea de a-și mări pensiile.

A doua recalculare, plină de probleme

În loc să se bucure de majorări, mulți vârstnici se lovesc de refuzuri din partea instituției, care respinge adeverințele prezentate pe motiv că acestea nu respectă un format strict solicitat de CNPP.

Această situație afectează aproximativ un milion de pensionari care sunt eligibili pentru recalculare. Deși veniturile obținute din surse nepermanente – cum ar fi primele, orele suplimentare sau sporurile – ar trebui să fie incluse în noul calcul, Casa de Pensii respinge multe documente pe motiv că nu respectă modelul corect.

Astfel, pensionarii care ar fi putut beneficia de o pensie mai mare se văd nevoiți să depună din nou documentele sau să renunțe la recalculare.

Procesul de recalculare a pensiilor a început oficial pe 1 septembrie și va continua până pe 1 martie 2025. Aceasta presupune completarea dosarului de pensie cu adeverințele de venit care să ateste câștigurile suplimentare realizate înainte de 2021.

Totuși, nu toate veniturile sunt eligibile pentru a fi incluse în recalculare – doar cele legate de ore suplimentare, sporuri sau prime pentru munca de noapte sau în weekend pot influența cuantumul pensiei. Problema apare atunci când adeverințele depuse de pensionari sunt considerate neconforme, nu din cauza unor erori de conținut, ci din cauza formei necorespunzătoare a documentelor.

Casa de Pensii a pus la dispoziția publicului un model standardizat de adeverință, care este singurul acceptat pentru veniturile nepermanente obținute înainte de 2001. Deși acest model ar trebui să simplifice procesul, mulți pensionari nu sunt conștienți de existența sa sau nu primesc suficiente informații pentru a-l completa corect. Ca urmare, aceștia fac drumuri repetate la Casa de Pensii doar pentru a afla că documentele lor nu pot fi acceptate.

Mai mult, există riscul ca, în urma recalculării, anumite pensii să scadă. CNPP a precizat că, în unele cazuri, veniturile nepermanente, deși adăugate la dosarul de pensie, nu vor aduce o creștere semnificativă. În situațiile în care recalcularea ar duce la o valoare mai mică a pensiei decât cea aflată deja în plată, pensionarii riscă să primească mai puțini bani.

Aceasta este o preocupare majoră, mai ales pentru cei care sperau la o creștere a veniturilor, nu la o reducere a acestora.

Pe fondul acestor dificultăți, numeroase surse au relatat că refuzurile de adeverințe se fac „pe bandă rulantă” la Casa de Pensii. Problema nu constă în datele prezentate de pensionari, ci în lipsa conformității documentelor cu cerințele formale impuse de instituție.