A fost cândva locul preferat al elitelor europene: Băile Herculane, mărire și decădere (VIDEO)
Este o clădire-monument, unde acum 100 de ani mergeau la băi împăratul Franz Josef și împărăteasa Sissi. Poate nu e foarte importantă această informație, dar dacă adăugăm că importantul edificiu se află la noi „în ogradă”, adică în România, atunci se schimbă datele problemei…
Și e într-adevăr o problemă. Dacă stăm un pic la povești, aflați că pentru cuplul regal, Băile Herculane erau cea mai frumoasă stațiune balneară de pe continent. Pentru mulți români de rând era pur și simplu stațiunea de suflet. Astăzi, zidurile complexului mai sunt ținute laolată de munca enormă pe care și-au asumat-o câțiva tineri arhitecți și de amintirile intime de familie pe care mulți di ntre noi încă le avem legate de acel loc, rămas magic chiar și în degradare.
Herculane Project își propune să salveze patrimoniul arhitectural din Băile Herculane, iar pentru a reuși acest lucru e mare nevoie de încurajări, idei, donații de bani, de timp și de servicii. În acest moment, Herculane este în top 12 situri de patrimoniu din Europa care riscă să dispară de pe fața pământului, după cum notează Europa FM.
Izvoare cu sulf calde, naturale, dezvoltate inițial de romani
Personal vorbind, se împlinește un an de când, tot la început de februarie, scriam că un grup de studenți și tineri arhitecți încearcă să redea viața acestei stațiuni balneare aflată în paragină, care a fost cândva locul preferat al elitelor europene.
Stațiunea Băile Herculane, adică Băile lui Hercule, este renumită pentru izvoarele sale cu sulf calde, naturale, dezvoltate inițial de romani și mai târziu de monarhii Imperiului Habsburgic. După o vizită în 1852, împăratul austro-ungar Franz Josef a spus că este „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”. Marele centru balnear vechi este o parte semnificativă a stațiunii istorice Băile Herculane, care cuprinde un cazinou vechi, o vilă baroc numită după împărăteasa Elisabeta Austriei, soția lui Franz Josef, și o promenadă largă, pietruită, flancată de hoteluri și apărată de o statuie a lui Hercule
Dar după căderea comunismului în România, în 1989, stațiunea istorică – inclusiv marile sale vechi Băi Neptun, care au fost cândva un punct de atracție pentru elite – a fost abandonată și a ajuns în paragină.
Monument de secol XIX, de clasă A
„Stăteam în fața clădirii Băilor Neptun și toți oamenii care treceau deplângeau de starea ei”, spunea nu demult Oana Chirilă, o tânără arhitectă din Timișoara, iar semnalul ei ajungea pe rețelele sociale. Mai precis, după vizita ca studentă, în 2017, ea a scris pe blog exprimându-și consternarea în fața stării monumentului de secol XIX, de clasă A. „Am simțit o legătură puternică cu locul și clădirea, am fost impresionată de frumusețea ei”, a declarat ea, pentru BBC. „După ce m-am întors acasă, nu m-am putut gândi decât la acea clădire”.
Comentariul ei a atins coarda sensibilă a mii de cititori și a fost inspirată să înființeze un ONG împreună cu prietena și colega ei, arhitecta Cristina Apostol. Împreună au lansat Herculane Project, cu sarcina ambițioasă de a salva istoricul complex termal. „Stând în fața structurii impunătoare de 3.000 mp înțelegeți amploarea misiunii cu care se confruntă”, nota BBC. Echipa de aproximativ 25 de voluntari este formată din studenți la arhitectură, tineri absolvenți, dezvoltatori web și alții. „Această clădire are nevoie de o întreținere constantă”, spunea Oana Chirilă.
Dar voluntarii visează la un viitor mai luminos și, în cele din urmă, la o stațiune complet restaurată și funcțională, potrivit BBC.
Epilog
Recent, inițiatorii proiectului, respectiv grupul de tineri arhitecți din Timișoara, a anunțat că s-a mai prăbușit un perete exterior de zidărie, realizat din cărămidă, de la nivelul etajului.
„Această zonă este una din cele trei zone unde în primăvara anului 2022 urmau să înceapă lucrări de punere în siguranță din Etapa II a proiectului tehnic propus în 2017. Cele trei zone sunt zone de turn, sectoarele A , C și I cum au fost notate în proiectul tehnic și sunt zonele care au continuat să se degradeze intensiv din 2019 și până astăzi. Pentru a asigura un proces tehnic cât mai coerent având în vedere degradările din ultimul an, suntem în curs de actualizare a expertizei tehnice elaborate în anul 2017 și în curs de proiectare a unor soluții tehnice actualizate la zi pentru aceste 3 turnuri. Autoritățile locale și comitetul Europa Nostra au fost anunțați și tragem tare pentru a finaliza aspectele tehnice ale începerii unui nou șantier din cadrul etapei de punere în siguranță”, a informat Herculane Project.
Vom vedea ce se va mai întâmpla…