A fost descoperită încă o cauză a nașterilor premature
Un studiu realizat de cercetătorii americani descoperă încă o cauză a nașterilor premature. Studiul dezvăluie că placenta mamelor care au născut înainte de termen conține mult mai multe microplastice comparativ cu cea a celor care și-au dus sarcinile la termen.
Această cercetare se adaugă la multe altele care demonstrează legătura între plastic și riscurile pentru sănătatea umană.
În creier, ficat, măduva osoasă, spermă… placentă!
De la Muntele Everest până în adâncul oceanului, microplasticele sunt peste tot. Și în corpul uman: creier, ficat, măduvă osoasă, spermă, dar și în placentă. Această prezență a fost descoperită în urmă cu patru ani, ceea ce a determinat o echipă de cercetători americani să studieze consecințele acestei forme de poluare.
Astfel, au fost examinate 175 de nașteri: 100 au ajuns la termen, 75 au fost nașteri premature. Și spre surprinderea oamenilor de știință, placentele nașterilor premature conțineau cu 50% mai multe microplastice. Surpriză a fost cu atât mai mare cu cât autorii studiului se așteptau la contrariul: sarcina la termen cu acumularea mai multor plastice.
Acest rezultat îi determină pe autorii studiului să facă legătura directă între concentrația mare de microplastice în placentă și nașterile premature.
Deocamdată, nu se poate formula o concluzie categorică. Dar o ipoteza, cu sigurantă, se poate pronunța. Sunt particule de plastic care provoacă inflamația celulelor umane. Or, inflamația este unul dintre factorii care declanșează travaliul.
La nivel global, nașterile premature reprezintă principala cauză a mortalității infantile. În lume, aproximativ un milion de copii mor anual din cauza nașterii lor înainte de termen.