A început campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Ce interdicţii au competitorii
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/vot-2024-2.jpeg)
A început campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţialem care se desfăşoară pe 4 mai.
A început campania electorală
Începând de noaptea trecută, de la ora 00.00, a debutat oficial campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România, programate pentru 4 mai 2025, potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP).
Conform legislației, până la încheierea campaniei electorale, pe 3 mai 2025, ora 7.00, sunt permise doar anumite tipuri de materiale de propagandă electorală, precum afișele, materialele tipărite, publicitatea în presa scrisă și online, precum și difuzarea de conținut electoral prin intermediul mass-media audiovizuale.
Intedicţii
Este interzisă utilizarea vehiculelor inscripționate cu mesaje electorale, organizarea de spectacole și evenimente publice în scop electoral, precum și amplasarea de bannere, panouri publicitare mobile sau alte mijloace de promovare similare.
AEP subliniază că toate materialele publicitare politice distribuite în această campanie trebuie să fie etichetate corespunzător. Acestea trebuie să conțină informații clare privind natura lor politică, sursa finanțării, entitatea care le-a comandat și, dacă este cazul, utilizarea unor tehnici de vizare a unui public-țintă, conform Regulamentului UE 2024/900.
În plus, competitorii electorali sunt obligați să elimine toate materialele de propagandă anterioare debutului oficial al campaniei, dacă acestea nu respectă noile reguli. De asemenea, este strict interzisă folosirea mesajelor discriminatorii sau instigatoare la ură, indiferent de mediul în care sunt distribuite.
„Plângerile cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari se adresează Biroului Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 (BEC). Modelul orientativ al plângerii, lista platformelor online foarte mari conform prevederilor Regulamentului (UE) 2024/900, precum și lista birourilor electorale competente să soluționeze plângerile cu privire la campania electorală, altele decât cele care vizează platformele online foarte mari, pot fi regăsite în Anexele Deciziei BEC nr. 54D/26.03.2025, disponibile la următorul link: https://prezidentiale2025.bec.ro/decizii-in-aplicarea-unitara-a-prevederilor-legii/”, transmite AEP.
În cazul unui al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe după validarea primului tur și se va încheia pe 17 mai 2025.