A început Campionatul Internațional de Pizza, la București. Clasica, Napoletana și Romana concurează pentru locul întâi

Publicat: 14 oct. 2024, 10:59, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
A început Campionatul Internațional de Pizza, la București. Clasica, Napoletana și Romana concurează pentru locul întâi

Campionatul Internațional de Pizza, organizat de Asociația Pizzarilor Profesioniști dinRomânia (APPR), a început, luni, la București, la Pullman World Trade Center, și se va desfășura pe parcursul a două zile, 14-15 octombrie 2024.

Evenimentul reunește cei mai buni pizzeri din România, dar și din lume. Competiția este împărțită în 3 categorii: Pizza Clasică, Pizza Napoletana și Pizza Romana.

Juriul, care va fi format din specialiști români și străini (din Italia, SUA, Argentina), va evalua pizza luând în considerare gustul, prezentarea și inovația.

În urma parteneriatului dintre Asociația Pizzarilor Profesioniști din România și organizatorii Campionatului Mondial de Pizza, cei mai buni concurenți români de la Campionatul Internațional de Pizza de la București se vor califica la Campionatul Mondial de Pizza de la Parma, din 2025.

Manifestarea are și un invitat special. Americanul Will Grant, campion mondial la pizza, a venit la București, pentru a fi jurat în cadrul competițiilor Campionatului Internațional de Pizza.

El va susține, luni, 14 octombrie, Masterclass-ul Detroit Pizza Style.

Și pentru că pizza este un preparat atât de îndrăgit de copii, organizatorii au creat o categorie specială de concurs dedicată celor mici.

Sub îndrumarea specialiștilor pizzari, copiii vor avea ocazia să frământe aluatul pentru pizza și apoi să prepare propria pizza. Competiția copiilor este organizată cu sprijinul MP Kids Academy.

O întâlnire specială cu tematica “Pâinea artizanală și consumatorii”, prilejuită de Ziua Mondială a Pâinii, va aduce la aceeași masă invitați din țară și din străinătate: brutari, patiseri, chefs și nutriționiști.Evenimentul, care va avea loc pe 15 octombrie, între orele 15.00 și 18.00, este organizat de Casa del Pan, cu sprijinul Asociației Pizzarilor Profesioniști din România.

Asociatia Pizzarilor Profesionisti Din Romania, este o organizatie neguvernamentala, unde scopul principal este promovarea sectorului-HORECA, -specializare pizza si panificatie.

Din juriu fac parte specialiști ca Paul Tomescu, Cristian Dumitru, Sorin Marin, Vili Ciocan, Iulian Romică, Will Grant (SUA), George Toader, Radiostin Kiryazov, Anatoli Kolev (Bulgaria), Alin Barabancea, Francesco Speranza,  Duilio Girotto (Italia), Roxana Blenche, Danijel Zlatkovic (Serbia), Daniel Ion, Gina Bradea, Robert Voicu. De asemenea,  invitatul special Will Grant va oferi participanților un Master Class gratuit de Detroit Pizza Style.

Cu 20 de ani de experiență în domeniu , cu șapte ani petrecuți la o pizzerie în Torino, cu un renume format deja pe plan local, Florin Boca din Gherla speră să cucerească un titlu la acest campionat internațional.

Pizzarul va concura la categoriile pizza clasică și pizza napoletană. Deplasarea la București se va realiza cu sprijinul pizzeriei din Răscruci, unde lucrează în prezent.

„Cele 500 de pizza pe care le făceam pe zi, pe vremea când eram în Italia, șapte zile pe săptămână, dar și experiența căpătată în toți anii care au urmat după ce am revenit acasă, în România, la mai multe pizzerii, cred că mă califică din plin pentru acest concurs”, spune el, încrezător.

Românii sunt la concurență cu italienii la câtă pizza mănâncă, arată o analiză făcută de compania de livrări Glovo. Cel mai cunoscut preparat din bucătăria italiană s-a vândut anul trecut de mai bine de 5 milioane de ori.

Conform unei analize a comenzilor în aplicația Glovo, România ocupă locul doi în lume în ceea ce privește numărul de comenzi de pizza și primul loc în Europa de Sud-Est.

Cele mai multe fiind livrate în București, unde se comandă în continuare mai multă pizza decât în Roma sau Barcelona.  După Capitală, vin tare din spate Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Oradea și Brașov, orașele unde se consumă cea mai multă pizza din România.  „În ceea ce privește gusturile, românii rămân fideli sortimentelor tradiționale, cele mai comandate tipuri de pizza fiind Diavola, Quattro Stagioni, Quatro Formaggi, Margherita și Capriciosa”, precizează cei de la platforma de comenzi online.

Cele mai dese comenzi la pizza sunt vinerea și sâmbăta. 32% din totalul comenzilor fiind plasate doar în aceste zile. Momentul de consum preferat este în intervalul orar 19.00 – 21.00, atunci fiind plasate mai mult de o treime din totalul comenzilor.  Potrivit aceleiași analize, minutul de aur s-a înregistrat pe data 20 decembrie 2023 la 11.57, când s-a comandat, în medie, o pizza la fiecare 3 secunde și jumătate. Iar la nivel anual, 8 martie e ziua în care au fost livrate cele mai multe pizza: peste 24.000.

Cel mai mare fan al pizzei este din Iași. Doar în 2023, acesta a comandat 569 de pizza! Iar cea mai scumpă comandă de pizza înregistrată pe aplicația specializată în comenzi a fost în valoare de 3.958 de lei, plasată din Constanța.