A început derularea programului privind principiile alimentației sănătoase în școli
Începând din această lună, peste 170 de mii de elevi de clasa a III-a din România vor avea acces la un program educațional conceput să transmită tinerelor generații principiile unei alimentații sănătoase.
Programul „Sărbătoarea Gustului” a început de la mijlocul acestei luni. Finanțat de un susținător privat cu 80.000 de euro, programul oferă suport didactic pentru modulul opțional de „alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos” inclus în programa școlară. Peste 170.000 de elevi vor beneficia de el.
Conceput special pentru a transmite tinerelor generații, precum și părinților acestora principiile unei alimentații sănătoase și a unei atitudini eco-responsabile, programul „Sărbătoarea Gustului” este susținut de Ministerul Educației și cuprinde trei elemente principale: broșura pedagogică, cartea „Arta de a mânca bine!” și „Boneta de bucătar, imprimată cu 10 gesturi anti risipă alimentară”.
Broșura pedagogică este un caiet de lucru format din exerciții practice de realizat împreună cu învățătorul în clasă, precum și din teme de rezolvat împreună cu părinții, acasă.
Cartea „Arta de a mânca bine”, semnată de Chef Alain Alexanian, bucătar cu 20 de ani de experiență și premiat cu o stea Michelin, disponibilă în bibliotecile a 6.000 de școli, oferă sfaturi concrete despre ce presupune o bucătărie sănătoasă, atât din punct de vedere al alimentelor, cât și al modurilor de preparare.
„Boneta de Bucătar, imprimată cu cele 10 gesturi anti risipă alimentară” are rolul de a promova excelența în meseria de bucătar, fiind semnată în fiecare an de către cei mai prestigioși Chefi ai planetei, iar în cadrul programului va fi oferită tuturor copiilor care participă la evenimentele organizate sub egida „Sărbătoarea Gustului”.
Programul educațional va fi completat și de o serie de evenimente practice, intitulate „Lecțiile Gustului”. Acestea vor avea loc în școlile din București în luna noiembrie, iar în intervalul februarie – mai 2024 în principalele orașe din țară: Timișoara, Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca, Oradea, Târgu Mureș, etc.