A început lupta pentru posturile de conducere în Fondul Proprietatea. Sarkany anunță candidatura pe Facebook

Publicat: 30 aug. 2024, 15:23, de Autor: George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
A început lupta pentru posturile de conducere în Fondul Proprietatea. Sarkany anunță candidatura pe Facebook

Acționarii Fondului Proprietatea (FP) se pregătesc pentru Adunarea Generală a Acționarilor din 27 septembrie, în care trebuie ales un nou Comitet al Reprezentanțior FP și discutat mandatul de administrator al Franklin Templeton International Services, care ar putea fi revocat.

Investitorul la Bursa de Valori București (BVB), Sarkany Istvan și-a anunțat, pe Facebook, candidatura pentru poziția de membru în Comitetul Reprezentanților acționarilor Fondului Proprietatea.

“Noi, investitorii mici, deținem cam 51% din drepturile de vot ale fondului”, a motivat acesta decizia sa, și a chemat la mobilizarea forței micilor acționari.

,,În acest moment noi, investitorii mici, deținem cam 51% din drepturile de vot ale fondului, șansele fiind mari ca la AGA să putem să ne impunem vocea și punctul de vedere. De aceea, dacă sunteți acționari FP, vă îndemn să vă faceți cont pe platforma evote și să votați la următoarea AGA”, este apelul lui Sarkany Istvan.

Ministerul Finanțelor (MF) a solicitat, joi, completarea Convocatorului Adunărilor Generale Extraordinare și Ordinare ale Acționarilor Fondul Proprietatea, programată pentru 27 septembrie 2024, cu puncte privind conservarea portofoliului fondului, dar și legate de mandatul de administrator al Franklin Templeton International Services, sau de interzicerea programelor de răscumpărări, potrivit unui raport remis Bursei de Valori București.

MF deține 6,53% din capitalul social al Fondului Proprietatea.

Investitorul Sarkany Istvan își anunță candidatura pentru poziția de membru în Comitetul Reprezentanților acționarilor Fondului Proprietatea, pentru alegerile care vor avea loc la AGA din 27 septembrie.

,,Atunci, acționarii FP vor decide numirea pentru o perioada de trei (3) ani a doi (2) membri ai Comitetului Reprezentantilor al Fondului Proprietatea, ca urmare a (i) expirarii mandatului domnului Nicholas Paris la data de 6 aprilie 2024 si (ii) demisiei domnului Martin Bernstein din functia de membru al Comitetului Reprezentantilor, care a devenit efectiva la data de 12 iulie 2024”, potrivit procedurii de alegere a Comitetului.

Sarkany Istvan a postat pe pagina sa de Facebook un text în care arată: “În urma analizei atente a situației de la Fondul Proprietatea, am decis să candidez la poziția de membru în Comitetul Reprezentanților acționarilor al fondului.

Candidatura mea oficială va fi publicată săptămâna viitoare cel mai probabil, reprezentanții fondului comunicându-mi că abia după închiderea zilei vor actualiza lista de candidați și vor publica CV-ul și respectiv scrisoarea mea de intenție.

,,Ca și scop am scris și în scrisoare, dar reiau scurt aici ideea principală că rolul administratorului este să creeze valoare optimă pentru acționari și să întreprindă orice demers în acest sens, inclusiv răscumpărări sau dividende dacă situația impune acest lucru”, arat Sarkany.

La data de 29 august, pe lista de candidati pentru Comitetul Reprezentanților mai erau Nicholas Paris (propus de LCL Group) , George Vladimir Duhan, Consilier Prezidential cu rang de ministru (propus de Ministerul Finanțelor) și Marian Cristian Mocanu (autopropus).

Joi, FP a mai anuntat ca procesul de aprobare a ofertei publice de cumparare de actiuni proprii in legatura cu programul de rascumparare, aprobat prin Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor nr. 1/13 februarie 2024, de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara  este inca in desfasurare. Fondul a transmis in data de 28 august 2024 raspunsul la cea mai recenta solicitare de informatii primita de la ASF.

In februarie, acționarii Fondului Proprietatea au aprobat vânzarea participației la Engie, dar au respins propunerea de vânzare a altor participați. De asemenea, actionarii au aprobat atunci programul de rascumparare propus. La cererea MFP, mandatul de administrator FT a fost prelungit numai pe un an.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut vineri cu 5% în deschiderea sesiunii de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, după ce Ministerul Finanţelor a propus unele interdicţii pentru mandatul administratorului Fondului.

Acţiunile FP au deschis la un preţ de 0,38 lei / acţiune, dar cotaţiile au coborât chiar până la un minim de 0,37 lei / acţiune.

La data de 31 iulie 2024 numărul total de acţiuni era de 5.668.806.128, iar numărul total al drepturilor de vot exercitabile era de 3.470.123.151.

Fondul Proprietatea (FP) este o societate pe acțiuni înființată de Guvernul României, la data de 28 decembrie 2005. S.C. Fondul „Proprietatea” S.A. s-a constituit pentru asigurarea resurselor financiare necesare despăgubirii persoanelor expropriate abuziv de statul comunist. Despăgubirea s-a făcut în acțiuni, reprezentând valoarea actualizată la nivelul anului 2005  a imobilelor care nu au putut fi restituite în natură.

În urma îndeplinirii unor etape strict determinate de lege, titularii drepturilor de despăgubire au devenit acționari ai Fondului Proprietatea.

Fondul funcționează ca o societate de investiții de tip închis (Fond de Investiții Alternativ), pe durată nelimitată. La înființare a fost unul dintre cele mai mari fonduri de tip închis din lume cu o valoare estimată a activelor de 4 miliarde de euro.

La zece ani de la înființare, Fondul era al cincilea cel mai mare fond de tip închis din lume, cu valoarea estimată a activelor de 3,1 miliarde de euro.

Acționarul inițial unic al Fondului Proprietatea a fost statul român. Începând din martie, vânzarea acțiunilor FP a fost posibilă, fapt ce a permis fondurilor străine de investiții precum și altor persoane fizice să intre în acționariatul Fondului, deși nu au nicio legătură cu procesul de despăgubire a proprietăților confiscate de regimul comunist,, statul reducându-și treptat participația. Astfel, dacă la sfârșitul anului 2008, statul român prin Ministerul Finanțelor Publice deținea 70,42% din acțiunile fondului, în septembrie 2020, acesta mai deținea doar 0.09%.

Numărul total al acționarilor în septembrie 2020 era de 7.318 dintre care acționari instituționali români 31,11%, The Bank of New York Mellon (Banca Depozitar pentru Certificate de Depozit Globale având la bază acțiuni suport) 22,59%, persoane fizice române 17,92%, acționari instituționali străini 11,56%, persoane fizice nerezidente 2,97%, Ministerul Finanțelor Publice 0,09%, acțiuni proprii 13,76%.

În 2008, Guvernul a inițiat un proces de selecție internațională pentru Administratorul Fondului.  În iunie 2009 Franklin Templeton  a câștigat procesul fiind învestit drept administrator al Fondului în septembrie 2010. Mandatul este reînnoit la fiecare 2 ani. În aprilie 2020 a fost extins până la data de 31 martie 2022.

Începând cu 2010 acțiunile Fondului Proprietatea sunt tranzacționate de către titularii acestora, în mod liber, la Bursa de Valori București (simbol FP) și din 2015, pe piața secundară de la London Stock Exchange (simbol FP) prin intermediul Certificatelor de Depozit Globale (GDR-uri).

În noiembrie 2007, Fondul avea în portofoliu acțiuni la 114 companii românești, iar valoarea totală a participațiilor Fondului la companiile de la bursă era de 7,43 miliarde RON (2,13 miliarde Euro).

În decembrie 2009, Fondul Proprietatea avea în portofoliu 84 de companii, din care 27 erau listate la BVB, valoarea cumulată a pachetelor deținute în firmele listate ajungând la 3,64 miliarde de lei.

În septembrie 2020, Fondul Proprietatea avea în portofoliu 33 de companii: 7 companii listate reprezentând 18% din VAN și 26 companii nelistate reprezentând 72% din VAN.

Fondul Proprietatea este și una dintre cele mai importante companii românești, valoarea sa de piață fiind la 30 iunie 2020 de 1,89 miliarde dolari.

Obiectivul declarat al Fondului este creșterea deținerilor listate la 100%, prin listarea principalelor dețineri și vânzarea celorlalte dețineri care nu pot fi listate.