A început să miroasă a praf de pușcă la Brașov și Reșița
Industria românească a armamentului pare să treacă printr-un moment favorabil, dovadă fiind și investițiile anunțate în sector, la Brașov și Reșița, într-un context geopolitic internațional tot mai complicat.
În România, urmează să fie construită la Brașov cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniţie din Europa, o investiție de câteva sute de milioane de euro, la care UE va fi partener, după cum a anunțat chiar premierul Marcel Ciolacu. De asemenea, până la finele acestui an, ar urma să se reia producția de obuze la fabrica din Reșița.
Fabrică de pulberi pentru muniţie la Brașov
În ședința de joi de la Guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a fost aleasă locația pentru cea mai mare fabrică de pulberi din Europa. România va construi clădirea, în timp ce Uniunea Europeană va finanța dotarea fabricii. Unitatea va fi amplasată pe un teren al ANAF din județul Brașov, care va trece în proprietatea statului, potrivit informațiilor de la Guvern.
La jumătatea lunii martie, Comisia Europeană a aprobat finanțarea, cu 513 de milioane de euro, a 31 de noi investiții în dezvoltarea capacităților de producție de muniție. Printre acestea se află și construirea de pulberi pentru muniție pe teritoriul României, o investiție la care UE va contribui cu 47 de milioane de euro. Fabrica ar urma să înceapă producția în doi ani maximum, după cum a declarat premierul Marcel Ciolacu.
În județul Brașov, mai există încă o fabrică de pulberi la Făgăraș, însă producția de pulberi este direcționată către industria civilă. Mai trebuie precizat și faptul că, în prezent, România importă din Serbia pulberi pentru muniție.
Marcel Ciolacu spune că în câteva zile urmează să vină și anunțul din partea UE cu privire la investiția din județul Brașov.
„Urmează luni sau marţi – Comisia Europeană o să facă anunţul, pentru că avem un proiect comun – va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pe teritoriul României. O investiţie de aproape 400 de milioane de euro şi Comisia Europeană vine şi ea la această investiţie cu 47 de milioane de euro. Există mai multe contracte în acest moment în derulare”, a declarat premierul la un post tv.
Se reia producția de obuze la Reșița
După aproape 15 ani de la ultima comandă, fabrica de armament din Reșița are toate șansele să reia producția și încă foarte curând. La sediul Instituției Prefectului Județul Caraș-Severin a fost semnat un protocol de colaborare între SC Arsenal, aflată în conservare, și firma Torman Internațional în România, o societate cu acționariat englez. Conform acestuia, la Reșița se va produce atât țeavă de tun, cât și obuze.
Planurile pentru următoarele luni, prevăd un proces amplu de retehnologizare, urmând să fie angajați în primă fază 75 de oameni, după care numărul va mai crește odată cu începerea producției. La acest moment, există 30 de angajați în fabrică.
Într-o primă fază, cam în șase luni, aici se va produce muniție de război. În această etapă, se va schimba și producția: de la țeava de tun și tunuri, se va trece la producția de obuze, iar ulterior se va relua și producția de tunuri. SC Arsenal este o unitate de tradiție în sector. Înainte de 1989, la S.C. Arsenal – fostă Întreprinderea Mecanică Reșița – lucrau peste 2000 de angajați.
După câte se întrevede, România va reveni cât de curând în forță pe piața armamentului cu două fabrici la Brașov și Reșița. Într-un complex politic complicat și cu războaie pe mai multe continente, ceea ce înseamnă o cerere în creștere.