A început sezonul croazierelor pe Dunăre de la Viena la Constanța, după ce dronele rusești au spulberat atracția Deltei

Publicat: 02 apr. 2025, 13:24, de Sorin Costea, în Turism , ? cititori
A început sezonul croazierelor pe Dunăre de la Viena la Constanța, după ce dronele rusești au spulberat atracția Deltei
Nava „Viking Rinda” în Portul Constanța

Marți, 1 aprilie, s-a încheiat prima croazieră pe Dunăre din sezonul 2025, în cadrul căreia peste 170 de turiști, majoritatea din Statele Unite și Australia, au călătorit timp de 16 zile la bordul unei nave de la Viena la Constanța, iar după debarcarea lor au urcat la bord alți turiști care vor naviga pe Canalul Dunăre – Marea Neagră și pe Dunăre cu destinația finală Viena.

 

Croazierele pe Dunăre, o nouă atracție pentru turiștii din Statele Unite, Australia, Marea Britanie, Germania sau Franța

Croazierele pe Dunăre, o nouă atracție pentru turiștii din Statele Unite, Australia, Marea Britanie, Germania sau Franța

 

 

Operatorii de turism și-au adaptat ofertele la contextul războiului din Ucraina, care a afectat cel mai important flux turistic care avea ca destinație România, turismul de croazieră, care aducea anual în România peste 110.000 de turiști.

Înainte de ocuparea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, în Portul Constanța acostau în fiecare sezon 90 de nave de croazieră transoceanice, care aduceau în România 70.000 de turiști. După ocuparea Crimeii, zona Mării Negre a devenit nesigură, numărul turiștilor a scăzut, iar croazierele maritime s-au oprit după ce în condițiile războiului izbucnit în 2022 în apele Mării Negre au apărut mine marine în derivă.

Alți 40.000 de turiști erau aduși anual de navele de croazieră fluviale care aveau ca destinație Delta Dunării. Dar și programele croazierelor fluviale s-au redus. Din cauza dronelor rusești care atacă porturile ucrainene de la Dunăre, Chilia, Ismail și Reni, a dispărut Delta Dunării ca destinație finală și în noile oferte apar croaziere pe Dunăre de la Viena la Constanța, de la Turnu Măgurele la Viena și de la Passau la Oltenița, Giurgiu sau Cernavodă.

Sâmbătă, a sosit în Portul Constanța nava de croazieră „Viking Rinda”, a companiei „Viking River Cruises” din Basel, Elveția, care plecase pe 16 martie de la Viena, având la bord 170 de turiști, majoritatea din Statele Unite, dar și din Australia, Marea Britanie, Franța sau Italia.

Programul a început cu trei zile petrecute în zona Vienei și a continuat cu escale la Bratislava, Budapesta,  Novi Sad, Belgrad, Donji Milanovac, Vidin, Plevna și Constanța.

La Constanța, cei aproape 170 de oaspeți au vizitat Centrul Vechi şi faleza Cazinoului, după care unii dintre ei au optat pentru o călătorie de o zi în Deltă, iar alții au preferat o vizită la Podgoria de la Murfatlar. Ultimele două zile au fost petrecute de turiștii americani la București, de unde o parte dintre ei au făcut o călătorie de o zi în Transilvania.

Marți, la bordul navei acostate în Portul Constanța au urcat alți 170 – 180 de turiști occidentali, care timp de 16 zile vor naviga de la Constanța la Viena, cu aceleași escale.

Confort de lux, prețuri pe măsură

Nava care a deschis sezonul croazierelor pe Dunăre navighează sub pavilion elvețian și le oferă turiștilor tot confortul, care începe cu motoarele „eco”, pentru evitarea vibrațiilor. Are 95 de cabine, din care 25 de cabine standard, 22 de cabine cu „balcon francez”, 39 de cabine cu verandă, 7 apartamente cu verandă și 2 apartamente „Explorer”.

Navele de croazieră pe Dunăre oferă confort de cinci stele

Navele de croazieră pe Dunăre oferă confort de cinci stele

 

La bord sunt asigurate serviciile esențiale și toate oportunitățile pentru distracție și relaxare, o terasă pentru plajă și o zonă de relaxare umbrită, o grădină de plante, „putting green” (zonă de gazon pentru pasionații de golf), pistă de mers, bibliotecă, magazin și zonele de distracție: „Aquavit Terrace & Lounge”, „Lounge & Bar”, precum și un restaurant cu suprafețe vitrate pentru vederi panoramice ale peisajului Dunării.

Pereții de sticlă oferă în perspective panoramice ale peisajului Dunării

Pereții de sticlă oferă în perspective panoramice ale peisajului Dunării

 

Prețurile pentru o astfel de călătorie este pe măsura confortului oferit. Un loc pentru o croazieră de 8 zile este de 2.000 de euro de persoană, în cazul unei croaziere de 11 zile prețul urcă la 4.000 de euro, iar în cazul unei croaziere de 16 zile, prețul, care include și biletele de avion la sosire și la plecare, ajunge la 6.000 de euro de persoană.

Croaziere pe Dunăre, de la Turnu Măgurele la Viena și pe Rhin, de la Köln la Strasbourg și Amsterdam

Pentru acest sezon, au fost anunțate sosirile în Portul Constanța a 49 de nave de croazieră fluviale, dar sunt și multe programe de croazieră care nu au ca destinație Constanța.

Una dintre ofertele acestui sezon, „Croazieră 2025 – Dunăre (Turnu Măgurele) – Crucemundo – MS Fidelio – 10 nopți”, pentru care tariful este de 1.292 euro/persoană, ruta este Turnu Măgurele – Vidin (Bulgaria) – Belgrad (Serbia) – Novi Sad (Serbia) – Vukovar (Croația) – Mohacs (Ungaria) – Budapesta – Viena.

Prețul include cazarea în cabine, pensiunea completă, dar în preț nu sunt incluse excursiile opționale, băuturile alcoolice, serviciile de spălătorie sau Wi Fi-ul. În plus, trebuie plătită o taxă de servicii la bord, de 50 de euro/persoană.

O companie de navigație, care are în dotare 15 nave moderne, are un program intitulat „Danube Delta Cruise 2025”, în care deocamdată sunt anunțate două croaziere, dar, în pofida titlului, nu au ca destinație „Danube Delta”. Prima dintre acestea, „Danube City & Nature 2025”, este o croazieră de 18 nopți, care pe sectorul românesc al Dunării are stabilite escale la Oltenița sau Giurgiu, pentru o escapadă la București, și o escală la Cernavodă, pentru Constanța.

Ruta este următoarea: „from Passau to Wachau, Bratislava, Ilok, Belgrade, Cruising Day, Rousse, Oltenița (Bucharest), Cernavodă (Constanța), Oltenita (Bucharest), Giurgiu (Bucharest), Cruising Day, Turnu Severin, Cataracts (Cazanele Dunării – n red), Novi Sad, Ilok, Cruising Day, Budapest, Vienna and Wachau to Passau”. Prețul este de 3.498 euro de persoană.

Cealaltă croazieră a aceleiași companii, „Danube Intensive 2025”, este de 14 nopți, costă 3.198 euro/persoană, plecarea este pe 13 iunie, iar ruta este „from Passau to Wachau, Vienna, Budapest, Kalocsa, Mohács, Vukovar, Belgrade, Cataracts (Cazane – n.red.), Novi Sad, Ilok, Bratislava and Melk to Passau”.

Operatorii de turism pe Dunăre au multe oferte de croaziere pe sectorul Ungaria – Slovacia – Austria – Germania. O croazieră cu nava „Belvedere” include 7 nopți, cu plecarea pe 12 mai din Passau (Germania) pe ruta Budapesta – Linz – Viena. Prețul este de la 1.749 euro/persoană.

O altă croazieră pe Rhin, de 7 nopți la bordul navei „Rhein Symphonie”, cu plecare pe 12 mai din Köln (Germania) include un periplu prin porturile Koblenz, Mainz, Mannheim și Rudesheim, din Germania, Strasbourg din Franta și Germersheim și Andernach, din Germania și costă 1.199 euro/persoană.

O altă croazieră pe Rhin are ca destinație Olanda. Plecarea la bordul navei „nickoSPIRIT” are loc din Koln, pe 6 iunie, și are un traseu pe Rhin – Main către porturile olandeze Arnhem, Enkhuizen, Amsterdam. Cost – 1.099 euro/persoană.

Sunt oferte și pentru croaziere pe Sena, la Paris și Le Havre

Operatorii de turism le oferă pasionaților de croaziere pe apele interioare ale Europei și călătorii în Franța, chiar pe Sena și Rhône. O astfel de croazieră pe Sena, de 7 nopți, la bordul navei „Seine Comtesse”, costă 1.349 euro/persoană și are ca principale destinații Parisul și Portul Le Havre.

O altă croazieră, de 8 nopți la bordul navei „A-Rosa Stella”, va fi în sudul Franței, pe râul Rhône. Plecarea va fi de la Lyon, pe 18 aprilie, și se navighează în amonte, cu escale în porturile Arles, Avignon, Chalon-sur-Saone, Viviers, Port Saint Louis du Rhône și Tain L’Hermitage. Pentru această croazieră prețul este de 1.699 de euro/persoană.