Live Text: A început votul pentru învestirea noului Guvern
- Guvernul a fost învestit cu 240 de voturi. O majoritate confortabilă
- Deputații și senatorii au votat pentru învestirea noului Guvern
- Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian: ”Grupul nostru parlamentar al minorităţilor naţionale priveşte spre Vest”
- Parlamentarii AUR au anunțat că nu votează noul Guvern
- Președintele UDMR, Kelemen Hunor: ”Guvernul condus de Marcel Ciolacu are o misiune clară, să recâştige încredere a cetăţenilor”
- Începe votul secret, cu bile, pentru învestirea Guvernului
- Ciolacu: ”E o diferență. Eu nu l-am votat pe Iohannis, tu l-ai votat!”
- Romașcanu: ”Nu primim lecții de la nimeni, doar de la poporul român”
- Daniel Suciu ( PSD): ”Această coaliție are votul majoritar al românilor”
- Varujan Pambuccian : ”România mare nu mai este România Mare din cauza ideologiilor!”
- Kelemen Hunor: ” Guvernul trebuie să stabilească calendarul alegerilor prezidențiale”
- Discurs extremist din partea USR
- Bolojan: ”Scopul meu nu este să critic pe nimeni”
- Președintele Senatului: ”Trebuie să menținem România în sfera statelor libere”
- Senator PSD Cătălin Zamfir: ”Ne-am dat mâna acum, să nu o mai sucim la spate!”
- Marcel Ciolacu: ”Trebuie să ne apărăm, cu mai multă forță identitatea, valorile și interesele noastre naționale!”
- Primul ministru: ”Te angajezi la stat decât dacă ai o pilă la un ministru, la un primar”
- Ciolacu: Este timpul ca și statul să-și facă corect treaba față de cetățean
- Ciolacu: România are nevoie astăzi de un guvern deplin funcțional
Guvernul a fost învestit cu 240 de voturi. O majoritate confortabilă
Birourile permanente ale celor două Camere, au venit cu votul senatului
Din 465 parlamentari, au fost prezenți 450 prezenti
383 valabil exprimate
pentru 240
împotrivă 143
Deputații și senatorii au votat pentru învestirea noului Guvern
Procedura de vot s-a încheiat în plenul Parlamentului. Deputații și senatorii au votat pentru învestirea noului Guvern. Urmează să fie numărate voturile. Votul s-a exercitat în mod secret, cu bile.
Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian: ”Grupul nostru parlamentar al minorităţilor naţionale priveşte spre Vest”
Parlamentarii AUR au anunțat că nu votează noul Guvern
Procedura de vot a noului Guvern, în plenul celor două Camere, este în desfășurare. Primii care votează sunt deputații. Senatorii votează la final. Sunt necesare 238 de voturi pentru învestirea noului cabinet. Votul este secret cu bile.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor: ”Guvernul condus de Marcel Ciolacu are o misiune clară, să recâştige încredere a cetăţenilor”
„Suntem în mijlocul unei crize politice majore, suprapusă unei crize bugetare accentuate de un deficit semnificativ la finalul anului 2024. În acelaşi timp, scena internaţională este marcată de transformări profunde, atât în relaţii globale, cât şi în dinamica securităţii regionale. Totuşi, cea mai mare provocare rămâne criza de încredere. Comunitatea maghiară (…) îşi asumă responsabilitatea guvernării.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu are o misiune clară, să recâştige încredere a cetăţenilor. Este esenţial să reactiveze rapid instituţiile statului pentru ale pune în slujba oamenilor. Guvernul trebuie să fie sincer şi transparent. Nu mai putem cheltui bani publici, nu mai putem creşte cheltuielile bazându-ne pe datorii.
Prioritatea trebuie să fie sprijinirea economiei, mai ales IMM-urile, investiţiile publice, crearea unui primar de predictibilitate pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. Totodată, Guvernul trebuie să urgenteze adoptarea măsurilor de sprijin dedicate familiilor tinere, oferindu-le perspectiva reală pentru un viitor stabil în România.”
Începe votul secret, cu bile, pentru învestirea Guvernului
Ciolacu: ”E o diferență. Eu nu l-am votat pe Iohannis, tu l-ai votat!”
”Mi-ar face plăcere să fie un dialog între opoziție și putere. Am vb la început despre nevoia de a avea alegeri cât mai repede. Mă bucur că și opoziția vrea acest lucru. Dragi colegi de la USR. Dacă vreți părerea mea, locul dumneavoastră era în Guvernul României, chiar dacă e un context coplicat. Nu am înțeles de ce ați rămas în opoziție. E o diferență. Eu nu l-am votat pe Iohannis, tu l-ai votat”
Romașcanu: ”Nu primim lecții de la nimeni, doar de la poporul român”
”Nu primim lecții de la nimeni, doar de la poporul român. Văd lecții de la colegi care folosesc flexibilitatea doctrinară. (…) Vreau să vă mulțumesc. Am înțeles că votul românilor ne-a dat această legitimitate!”
Daniel Suciu ( PSD): ”Această coaliție are votul majoritar al românilor”
”Sunt de 12 în Parlament. Eram aproape convins că am văzut multe, nu e așa. Stimați colegi din opozitie, voi începe prin a vă lăuda. (…) Nu am mai auzit-o pe Elena Lasconii vorbind azi, cred că e un lucru bun. O să laud colegii de la AUR pentru că e o diferență între patriot și patriortat. Ați vorbit doar de cifre, nu despre români. Vă mulțumesc! Această coaliție are votul majoritar al românilor.”
Varujan Pambuccian : ”România mare nu mai este România Mare din cauza ideologiilor!”
”România mare nu mai este România Mare din cauza ideologiilor! (…) Grupul nostru al minorităților, privește spre vest. Vrem ca România să fie statul care a fost, vrem să fie statul cu care poporul să se mândrească. Să fie un stat puternic. Și poate fi doar privind spre vest!”
Kelemen Hunor: ” Guvernul trebuie să stabilească calendarul alegerilor prezidențiale”
”UDMR își asumă guvernarea alături de PSD, PNL și minorități. Guvernul trebuie să fie transparent. Prioritatea trebuie să fie sprijinirea economiei. (…) Guvernul trebuie să stabilească calendarul alegerilor prezidențiale, nu mai târziu de aprilie. (…) Sunt provocări mari! Este nevoie de multă răbrare. Vom susține învestirea Guvernului.”
Discurs extremist din partea USR
”Ce fel de a guvern e ăsta, baza pe minciuni? (…) Ați mințit și privind alegerile. Eu nu știu cu rușii, că n-am văzut dovezi”, a spus Cătălin Drulă în plen.
Bolojan: ”Scopul meu nu este să critic pe nimeni”
”Scopul meu nu este să critic pe nimeni, nici pe cei mai vechi, nici pe cei care au intrat în Parlament nici să ignorăm categorii importante de votanţi. Dar trebuie să fim sinceri Ca să punem spera că vom schimba in bine lumea din jurul nostru. Ar trebui să avem grijă ca lumea mică din jurul nostru să nu ne schimbe pe noi în rău. Soluţia din perspectiva PNL este de responsabilitate în raport cu interesele ţării. PNL a fost un susţinător constant şi consecvent al opţiunii euroatlantice a României. În calitatea mea de preşedinte al PNL vă asigur că acest deziderat va fi urmărit şi în actuala guvernare.”
Președintele Senatului: ”Trebuie să menținem România în sfera statelor libere”
”Guvernul pe care ne propunem să-l investim astăzi este o necesitate pentru România pentru că avem nevoie de stabilitate, având în vedere criza politică în care ne găsim. Trebuie să luăm măsuri astfel încât lucrurile să nu iasă de sub control. Acest guvern mai are câteva misiuni importante – să menţină parcursul european şi euroatlantic al României şi să restabilească încrederea cetăţenilor în guvern şi în clasa politică.
Este locul ca în dezbaterile politice să renunţăm a atacuri, la chestiunile sterile şi să susţinem măsuri pentru România, Iar o provocare importantă este reforma statului.”
Liderul senatorilor AUR, Petrişor Peiu: ”Acest program de guvernare este o însăilare de fraze şi de proiecte care curg de 20 ani în toate programele de guvernare care nu s-au realizat până acum şi care nu au referiri concrete. Nu avem nicio referire la creşterea economică, nu avem nici măcar un indiciu despre aceasta. Există o mantră a investiţiilor. Ar trebui să ne uităm cu mare atenţie la investiţii pentru că acest Guvern atribuie mari contracte de investiţii prin licitaţie directă. (…) De ce trebuia să avem un simulacru de program?”
Senator PSD Cătălin Zamfir: ”Ne-am dat mâna acum, să nu o mai sucim la spate!”
”Răspunderea pe care o purtăm ţine de întărirea construcţiei pe care toţii o împărţim şi pe care dacă vom continua să o lovim la temelie o vom şubrezi. (…) Aceasta construcţie este însăşi democraţia sănătoasă versus pericolul extremismului sau cultivării urii.
Avem obligaţia să recâştigăm încrederea oamenilor Ne-am dat mâna acum, să nu o mai sucim la spate!”
Marcel Ciolacu: ”Trebuie să ne apărăm, cu mai multă forță identitatea, valorile și interesele noastre naționale!”
”Vă mărturisesc că eu, unul, am stat și m-am gândit mult la votul dat de români la ultimele alegeri. Și au dreptate ! Trebuie să ne apărăm, cu mai multă forță identitatea, valorile și interesele noastre naționale! Iar prima dovadă este ordonanța adoptată săptămâna trecută prin care blocăm preluarea ostilă a oricărei companii din România de către firme străine, dacă există interese contrare celor ale statului român! În plus, aderarea deplină la Schengen și ridicarea vizelor pentru SUA sunt alte dovezi clare că suntem o națiune respectată în Europa și în lume. În egală măsură, știu că românii vor să trăiască în pace. Am ajuns să prețuim și mai mult pacea de când avem un război la graniță. România se va dezvolta în pace și liniște. Aceasta este garanția mea și a Guvernului!”
Primul ministru: ”Te angajezi la stat decât dacă ai o pilă la un ministru, la un primar”
”Totodată, trebuie să ne îndreptăm foarte rapid către elaborarea unu nou statut al funcționarului public. În prezent, funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Așa arată raiul oricărui angajat din România multe zile de concediu pe an, salarii mai mari de la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță și garanția că aproape nimeni nu te poate da afară, indiferent dacă îți faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze. Cum noi selectăm angajații la stat după 35 de ani de la Revoluție. Percepția publică este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă la un ministru, la un primar sau la un șef de instituție. Fix ca în comunism. Trebuie să stopăm această situație și vă propun să facem asta prin a renunța să facem angajări la nivelul fiecărei instituției, ci să organizăm o selecție a locurilor de muncă de la stat pe modelul examenelor naționale, în funcție de specific și repartizarea în funcție de note”.
Ciolacu: Este timpul ca și statul să-și facă corect treaba față de cetățean
Pe termen mediu, prioritate a acestui guvern este să refacă structura economică și socială a comunității și să pună la baza acestui proces respecte pentru munca fiecăruia și mai ales pentru modul în care este cheltuit banilor public, cetățeanul a servit mult prea mult timp statul. Este timpul ca și statul să-și facă corect treaba față de cetățean. Și voi da un exemplu, cu riscul de a supăra anumite categorii, cum ar fi magistrați. Nu pot sta cu mine în sân după decizia Curții Constituționale care a eliminat supraimpozitare a pensiilor speciale. Dar n-am niciun drept, ca persoană publică să comentezi. Au o decizie a Curții Constituționale, trebuie orice decizie pusă în aplicare, dar o asemenea decizie produce tocmai frustrare și inechitate față de restul cetățenilor. De aceea, acest guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici și medii, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva și de a veni colege a salarizării, care să nu mai fie despre cât primește nu știu cine în plus la salariu, ci de cât câștigi în funcție de cât muncești. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar. Sporurile și primele, cum mai trebuie să fie? O obligație lunară, cum au ajuns, din păcate acum, beneficiile trebuie să premieze performanța trimestrial sau anual. Exact în sistemul privat acesta trebuie să fie etalon.
Ciolacu: România are nevoie astăzi de un guvern deplin funcțional
”Vin astăzi în fața dumneavoastră cu un program de guvernare pentru următorii patru ani, un program care să răspundă provocărilor economice și sociale pe care le avem în față. România are nevoie astăzi de un guvern deplin funcțional. Acesta este cel mai așteptat și puternic semnal pentru investitori, pentru partenerii externi și pentru economia românească.
Al doilea obiectiv major al acestui Cabinet este organizarea rapidă a alegerilor prezidențiale, în siguranță deplină și transparență totală. Românii trebuie să-și aleagă președintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă construită în afara țării, de dușmani ai României. De aceea, alături de colegii mei din Guvern, mă voi asigura că alegerile prezidențiale vor fi echitabile pentru toți competitorii și că voința românilor – și nu algoritmii rețelelor sociale – vor decide președintele României!”, a declarat Marcel Ciolacu
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului este întrunit în acest moment pentru a acorda votul de învestitură noului Guvern și pentru a aproba programul de guvernare. Ședința a debutat cu intonarea imnului național, marcând un moment solemn în procesul de formare a Executivului.
Coaliția guvernamentală propusă este alcătuită din PSD, PNL, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale. Înainte de începerea oficială a ședinței, parlamentarii AUR au protestat afișând pancarte cu mesajul „Simulacru de guvern”, exprimându-și astfel dezacordul față de structura și componența noului Executiv.
Votul de încredere al Parlamentului va decide viitorul Guvernului, în contextul unei coaliții care și-a propus să gestioneze provocările economice și sociale ale României, dar și să mențină stabilitatea politică.
Știre în curs de actualizare.
Componenţa noului Guvern
- Ministrul Afacerilor Interne, vicepremier – Cătălin Predoiu
- Ministrul Finanţelor, vicepremier – Tanczos Barna
- Vicepremier fără portofoliu – Marian Neacşu
- Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Cseke Attila
- Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului – Bogdan Ivan
- Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu
- Ministrul Justiţiei – Radu Marinescu
- Ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvăr
- Ministrul Educaţiei şi Cercetării – Daniel David
- Ministrul Culturii – Natalia Intotero
- Ministrul Afacerilor Externe – Emil Hurezeanu
- Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Marcel Boloş
- Ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila
- Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu
- Ministrul Energiei – Sebastian Burduja
- Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Mircea Fechet
- Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale – Simona Bucura Oprescu