A intrat în execuție primul din loturile care compun Autostrada Unirii. Cum arată acum cel mai nou șantier al UMB (VIDEO)

Publicat: 22 feb. 2025, 17:48, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
A intrat în execuție primul din loturile care compun Autostrada Unirii. Cum arată acum cel mai nou șantier al UMB (VIDEO)

S-a dat startul și la execuția Autostrăzii Unirii (A8), cea care va lega Moldova de Transilvania și Republica Moldova (prin podul peste Prut la nivel de autostradă). Drumul de mare viteză va avea 305 km și este divizat în două tronsoane, care au, în total, 13 loturi: Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ (unde au început primele lucrări) şi Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni (inclusiv pod peste Prut). Deocamdată, în execuție a intrat doar Secțiunea III Leghin – Târgu Neamț, cu o lungime de 29,9, unde lucrează Grupul UMB.

A intrat în execuție primul din loturile care compun Autostrada Unirii, secțiunea dintre Leghin și Târgu Neamț (Moțca). Aici, a fost emisă autorizația de construire la începutul lunii, iar antreprenorul – asocierea controlată de Dorinel Umbrărescu, a executat deja primele lucrări. Este, de fapt, cel mai nou șantier la nivel de autostradă deschis în România, după cum a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, aflat sâmbătă în vizită pe acest lot.

„Prima vizită pe cel mai nou șantier la nivel de autostradă al României. Împreună cu echipa care au susținut de la bun început acest proiect și au contribuit la implementarea acestuia, formată din Costel Alexe – președintele Consiliului Județean Iași, Alexandru Muraru – deputat de Iași, Lucian Rusu – senator de Iași și Marius Pintilie – primarul orașului Pașcani, am fost pe primul din cele 13 loturi ale acestei autostrăzi care a intrat în execuție, respectiv Secțiunea III Leghin – Târgu Neamț (Moțca) a Autostrăzii Unirii (A8).

A intrat în execuție primul din loturile care compun Autostrada Unirii. Care este stadiul lucrărilor

Potrivit oficialului de la Transporturi, lucrările de execuție aferente acestui lot au fost demarate la începutul lunii februarie, iar stadiul este următorul:

  • a fost finalizată delimitarea coridorului expropriat necesar construcției autostrăzii;
  • a fost finalizat procesul de deminare a suprafeței șantierului;
  • se află în curs lucrările de realizare a organizărilor de șantier;
  • a început realizarea drumurilor de acces către zonele unde vor începe forajele piloților structurilor (poduri, pasaje, viaducte);
  • a început descărcarea arheologică a celor 6 situri arheologice identificate pe amplasamentul lucrării;
  • se execută lucrări de decopertare vegetală pe corpul autostrăzii.

Pe acest lot dintre Leghin și Târgu Neamț (Moțca), se vor construi:

  • 29,9 km lungime totală
  • 13 poduri, 11 pasaje, 2 viaducte
  • 2 noduri rutiere:
  • 1) Nod rutier DN15B (Vânători-Neamț)
  • 2) Nod rutier DN15C (Târgu Neamț)
  • 4 spații de servicii, inclusiv parcare securizată
  • 1 Centru Întreținere și Coordonare

Durata de execuție a acestora este de 24 luni, iar termenul țintă de finalizare, pentru cei 30 km aferenți acestei secțiuni, este sfârșitul anului 2026. Valoarea contractului este de 1,56 miliarde lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin PNRR.

Lucrările la această secțiune se vor desfășura pe teritoriul unităților administrative Vânători – Neamț, Agapia, Târgu-Neamț, Grumăzești, Petricani, Urecheni, Timișești, Păstrăveni (județul Neamț) și pe raza unității administrative Moțca (județul Iași). De supervizarea lucrărilor aferente secțiunii III Leghin – Târgu Neamț se ocupă Asocierea MGGP (lider) – Konsent – Ingeo Proiect, la prețul de 31,3 milioane de lei (fără TVA).

Autostrada (A8) Târgu Mureş – Târgu Neamţ

Secțiunea Leghin – Târgu Neamț (29,9 km)

Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade

Durată contract: 30 de luni (6 luni proiectare, 24 de luni execuție)

Valoare contract: 1,56 miliarde de lei, fără TVA

Sursa de finanțare: fonduri europene prin PNRR

Termen de finalizare: decembrie 2026.