A lucrat neobosit pentru a obţine un ser eficace, în puţine luni: Creatoarea vaccinului anti-Covid de la Oxford-AstraZeneca, premiată
Cercetătoarea britanică Sarah Gilbert, directoarea grupului de la Universitatea Oxford care a dezvoltat primele vaccinuri împotriva COVID-19 (produse de AstraZeneca), a fost premiată luni de Universitatea Politehnică Federală din Lausanne (EPFL), una dintre cele mai prestigioase din Europa, relatează EFE.
Într-o ceremonie desfăşurată la universitate, Sarah Gilbert, în vârstă de 59 de ani, a fost distinsă cu premiul Erna Hamburger, acordat anual femeilor care s-au evidenţiat în domeniul ştiinţific şi care poartă numele primei femei care a obţinut titlul de profesor la EPFL, în anul 1957. Gilbert „a lucrat neobosit pentru a obţine un vaccin eficace în puţine luni”, fapt ce i-a adus recunoaştere naţională şi internaţională (inclusiv Premiul Prinţesa de Asturias pentru Inovaţie în 2021), notează EPFL într-un comunicat.
A fost ajutată de experienţa împotriva MERS
Profesoară la Oxford din 1994, Gilbert face parte din fundaţia Jenner Institute, creat de universitatea britanică în 2005 pentru cercetarea vaccinurilor şi unde a început să lucreze la studiul genetic al malariei. Când COVID-19 a apărut în China, la sfârşitul anului 2019, echipa lui Gilbert începuse faza a doua de teste pentru un vaccin împotriva unei alte boli provocate de coronavirus, MERS.
Ajutată de experienţa împotriva MERS, şi cu datele despre ADN-ul coronavirusului ce provoacă COVID-19, echipa condusă de Gilbert a dezvoltat vaccinul de la AstraZeneca, bazat pe adenovirus şi din care au fost administrate peste 600 de milioane de doze în întreaga lume (aproape a zecea parte din totalul dozelor la nivel global). În decursul anului, Sarah Gilbert a fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic şi cu Medalia Albert a Royal Society of Arts (RSA).
Cercetătoarea britanică a fost inclusă pe Lista Bloomberg a celor 50 de persoane cele mai influente ale anului 2020, a fost ovaţionată în timpul marelui turneu de tenis de la Wimbledon şi a fost chiar creată o păpuşă Barbie cu chipul său.