A murit academicianul Ovidiu Bojor, cel mai cunoscut fitoterapeut român
Ovidiu Bojor, una dintre cele mai importante personalități românești, a murit la vârsta de 98 de ani.
Vestea morții sale a fost dată de Asociația Patronală „Planta Romanica”, al cărui președinte onorific era.
„Cu tristeţe anunţăm decesul celui care a fost Acad. Dr. Farm. Ovidiu Bojor- Președintele onorific PLANTA ROMANICA, la vârsta de 98 de ani.
Ovidiu Bojor a fost cel mai mare fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale. Este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române.”, au transmis reprezentanții instituției.
Cine a fost Ovidiu Bojor
Ovidiu Bojor, doctor în farmacie şi specialist în fitoterapie, s-a născut la 1 noiembrie 1924, la Reghin, judeţul Mureş.
A absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti (1950). În 1968 a devenit doctor în farmacie cu teza: „Contribuţii la studiul ciupercii Claviceps purpurea”. Este considerat fondatorul fitoterapiei moderne în România.
În 2004, a primit Diploma „Meritul Academic” din partea Academiei Române şi este deținătorul titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România.
Pasionat explorator, a condus patru expediţii în Himalaya, iar în 1984 şi 1985 a predat cursuri de specialitate la Kathmandu, în Nepal. În 1985 a condus și a sponsorizat prima expediție româno-nepaleză în Himalaya, pentru cucerirea vârfului Gurja Himal, de 7.165 m, pe un traseu în premieră.
A participat la mai multe misiuni exploratorii în Afganistan și în Africa (Ruanda, Tanzania, Uganda, Burundi și Botswana). A lucrat ca expert al Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială şi este membru al Societăţii Naţionale de Geografie din Statele Unite, notează viata-libera.ro.
Este membru al Academiei de Ştiinţe medicale din România, membru al Academiei de Arte şi Ştiinte din SUA şi al Academiei Daco-Romane, iar în anul 2004 a fondat Centrul de Studii pentru Ştiinţe de Graniţă.
A publicat ca autor sau coautor peste 200 de lucrări științifice şi este autorul a mai mult de 30 de tratate de specialitate și de cărți de informare științifică.