A murit Ion Bugan, disidentul care a protestat în 1983 în centrul Bucureștiului împotriva lui Ceaușescu

Publicat: 12 nov. 2022, 07:28, de Cezar Amariei, în SOCIAL , ? cititori
A murit Ion Bugan, disidentul care a protestat în 1983 în centrul Bucureștiului împotriva lui Ceaușescu

Ajuns în atenția publică internațională după ce a mers prin centrul Bucureștiului, în 1983, cu mașina inscripționată cu lozinci împotriva lui Nicolae Ceaușescu, disidentul Ion Bugan a murit la vârsta de 87 de ani, în SUA. În perioada comunistă, a fost arestat de trei ori și condamnat, în total, la 28 de ani de închisoare doar pentru că a îndrăznit să nu fie de acord cu regimul comunist.

Povestea sa a ajuns în atenția presei internaționale în 1983, când protestul său a fost blocat în Piața Universității, apoi în perioada post-comunistă, când una dintre fiicele sale și-a publicat memoriile.

Istoricul protestului anti-Ceaușescu din 1983

Pe 10 martie 1983, Bugan a plecat din Tecuci, unde locuia, spre București, pregătit de manifestare. Povestește singur cum s-au desfășurat lucurile:

„Am ajuns în jurul orei trei dimineața în parcare la Hanu lui Manuc. În momentul când mă pregăteam să instalez pancardele au apărut doi milițieni, în acel moment am simulat că fac o pană de cauciuc, pe mașina mea se aflau mai multe panglici negre legate de la portbagaj la bara din față a mașinii.

Când am fost întrebat de ce staționez acolo, eu am motivat că am venit din provincie să ridic un mort de la spitalul Mina Minovici și să-l transport acasa; când au auzit de mort au întors spatele și au plecat; după plecarea lor, întru-un minut au fost fixate pancardele și am ieșit prin pasajul a două blocuri în Bulevardul 1848 și m-am ăndreptat spre sensul giratoriu din Piața Libertății (în prezent Piața Unirii, n.r.) în direcția Intercontinental; din acel moment, circulația a stopat, oamenii citeau lozincile îngroziți, nimeni nu îndrăznise până atuci să facă așa ceva împotriva dictaturii comuniste!!!

Pe prima pancardă din fața mașinii se putea citi:

CEREM JUDECAREA FAMILIEI CEAUȘESCU PENTRU DEZASTRUL ECONOMIC AL ȚĂRII JAF, CRIME ȘI UZURPARE

Sub tabloul îndoliat al dictatorului era scris:

CĂLĂULE, NU TE VREM CONDUCĂTOR

Pe pancarda din spatele mașini era scris:

ARMATA. MILIȚIA, JUSTIȚIA, CE APĂRAȚI???

DREPTURILE ȘI LIBERTĂȚILE OMULUI SAU DINASTIA FAMILIEI CEAUȘESCU!

În timpul manifestației, conduceam mașina cu mâna dreaptă iar cu stânga aruncam manifeste, redectate de mine și semnate.

În Piața Universității, fiind stopul pe roșu, a trebuit să opresc, în văzul a mii de oameni. Milițienii s-au năpustit asupra mea și au început să tragă pancardele de pe mașină. Am fost luat pe sus și aruncat în mașina lor; transportat la circa de miliție din spatele spitalului Colțea.

Când am ajuns în curtea miliției, au început să mă lovească toți cu picioarele. Între timp, un căpitan s-a apropiat pe la spate și m-a lovit puternic în urechea dreaptă și din acel moment mi-am pierdut auzul pentru tot restul vieții”, povestește Bugan pentru procesulcomunismului.com

Cine a fost Ion Bugan

Născut  pe 4 mai în  orașul  Tecuci,  județul Galați, tatăl a trei copii, a fost tehnician  electronist, specialist în depanare radio și televiziune.

În 1961, la 25  de ani, a fost arestat prima dată pentru pentru „propagandă împotriva  orânduirii sociale” și condamnat la 10 ani inchisoare cu confiscarea totală a averii, fiind eliberat în 1964  din  lagărul de muncă  forțată Ostrov.

Rearestat în 1965 pentru că a încercat să fugă din țară, este condamnat la 8 ani închisoare.

În urma protestului din 10  martie 1983  primește 10 ani închisoare pentru propagandă  împotriva orânduirii  socialiste, cu  confiscarea  totala a averii, inclusiv  autoturismul  cu care a  manifestat și a masinilor  de scris la care a redactat manifestele .

Eliberat în 1988, a fost lăsat pe 28 octombrie 1989 să emigreze în SUA, împreună cu familia. A murit pe 9 noiembrie în Michigan și va fi înmormântat sâmbătă, 12 noiembrie.