A murit Joan Didion, o legendă a literaturii americane
Scriitoarea şi jurnalista Joan Didion, autoarea mai multor romane, eseuri şi scenarii de film, a murit la vârsta de 87 de ani, în urma unor complicaţii medicale cauzate de maladia Parkinson, a anunţat cotidianul The New York Times, citat de agenţiile de presă internaţionale.
Joan Didion este o legendă a literaturii americane, remarcându-se ca scriitoare la sfârşitul anilor 1960 în calitate de practicantă a „noului jurnalism”, care permitea scriitorilor să adopte o perspectivă narativă mult mai personală.
Colecţia ei de eseuri din 1969 „Slouching Toward Bethlehem” a analizat cultura socială din statul ei natal, California. Volumul oferă cititorilor o imagine lipsită de simpatie asupra culturii hippie emergente din San Francisco, iar criticii literari de la The New York Times au afirmat că acea colecţie reprezenta „unul dintre cele bune texte de revistă publicate de cineva în această ţară în ultimii ani”.
Tragediile din viaţa personală au contribuit la relansarea carierei sale literare în anii 2000, când Joan Didion a scris despre moartea soţului ei, scriitorul John Gregory Dunne, în volumul „The Year of Magical Thinking”, recompensat cu prestigiosul National Book Award, şi despre decesul fiicei lor, Quintana Roo Runne, în cartea „Blue Nights”.
Scriitoarea americană şi-a petrecut întreaga viaţă lucrând şi locuind la Los Angeles şi New York. După căsătoria cu scriitorul John Gregory Dunne, a cochetat şi cu jurnalismul politic, publicându-şi experienţele în 2001 în volumul „Political Fictions”. Unele dintre acele texte, care descriau „o clasă politică profesionistă”, deconectată de la realitatea cotidiană a alegătorilor, au fost considerate un avertisment premonitoriu înainte de apariţia erei Trump.
Joan Didion şi soţul ei îşi editau reciproc textele şi au colaborat la scenariile mai multor filme, precum remake-ul din 1976 al filmului „A Star Is Born”, „The Panic in Needle Park”, „Play It as It Lays” şi „True Confessions”.