A murit proprietara castelului în care se organizează Electric Castle. Contesa Katalin Banffy avea 101 ani

Publicat: 17 feb. 2025, 11:36, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
A murit proprietara castelului în care se organizează Electric Castle. Contesa Katalin Banffy avea 101 ani

Contesa Katalin Banffy, proprietara celebrului castel de la Bonțida, a încetat din viață la vârsta de aproape 101 ani, fiind ultima purtătoare a numelui Banffy din ramura conților.

Vestea morții sale a fost dată de preşedinta Fundaţiei Transylvania Trust, care administrează castelul din Transilvania pe o pagină de socializare.

”Contesa Katalin Bánffy, fiica lui Miklós Bánffy, scriitor, politician şi fost ministru de externe al Ungariei, şi proprietara castelului Bánffy de la Bonţida, a murit vineri în al 101-lea an de viaţă ”- a anunţat pe pagina sa de socializare Csilla Hegedüs, , scrie Hirado

Cine a fost contesa Katalin Banffy

Contesa Katalin Bánffy de Losonc, memorialistă de renume, s-a născut la 5 iunie 1924, la Budapesta. Ea este fiica lui Miklós Bánffy, un scriitor, politician și fost ministru de externe al Ungariei, care a fost și tutorele averii tatălui său.

Originea sa nobilă se regăsește în familia Bánffy, bunicul ei, György Bánffy (1845-1929), fiind deputat în parlament, iar străbunicul său, Miklós Bánffy (1801-1894), a primit titlul de conte în anul 1880.

La 24 octombrie 1946, s-a căsătorit cu Ted Jelen, alături de care a avut trei copii: Elisabeth, Nicolette și David (1956-1999). Viața ei a fost marcată de tragedii, pierzându-și atât soțul, cât și fiul, dar având încă două fiice, una stabilită la Paris, iar cealaltă la New York.

În ultimii ani ai vieții, Contesa Bánffy a locuit în Tanger, Maroc, unde s-a dedicat conservării moștenirii literare a tatălui său. Memoriile sale, o evocare a unui drum personal și al unei epoci trecute, au fost publicate în 2014 sub titlul „Cântec din viață”.

„Anul trecut, i-am sărbătorit împreună cea de-a 100-a aniversare şi am simţit din nou dragostea călduroasă şi sprijinul cu care nu numai că ne-a urmărit munca, dar a şi recunoscut-o întotdeauna. Ne-a încredinţat castelul de la Bonţida când eram încă foarte tineri. Şi întotdeauna ne-a mulţumit nu numai nouă, ci şi guvernului ungar pentru faptul că castelul este din nou viu” – a scris Csilla Hegedüs în postarea sa.

Povestea castelului Bánffy de la Bonțida

Castelul Bánffy de la Bonțida, un simbol al măreției aristocratice din Transilvania, a fost restaurat grație unui acord semnat între autoritățile din București și Budapesta.

Katalin Bánffy, ultima proprietară a acestui magnific castel, moștenitor al unei tradiții nobiliare de excepție, a păstrat legătura strânsă cu istoria acestuia. Castelul, adesea numit „Versailles-ul Transilvaniei”, a fost locul de rezidență al tatălui său, contele Miklós Bánffy, care a fost nevoit să-l părăsească în octombrie 1944 pentru a scăpa de ocuparea germană. În urma retragerii acestora, castelul a fost devastat: jefuit și incendiat, mobilierul, biblioteca și renumita galerie de portrete au fost distruse.

După naționalizarea din perioada comunistă, neglijența și utilizarea necorespunzătoare a condus la o deteriorare rapidă a clădirii.

Restaurarea, începută datorită acordului din 1999 între Ministerul Culturii din România și Ministerul Patrimoniului Cultural Național din Ungaria, a făcut posibilă renașterea acestui loc încărcat de istorie. Începând din 2001, castelul a intrat sub administrarea Fundației Transylvania Trust din Cluj-Napoca, iar în 2008 a revenit oficial în proprietatea familiei Bánffy.

Astăzi, Castelul Bánffy de la Bonțida servește drept centru educațional și cultural, atrăgând anual aproximativ 50.000 de vizitatori. Acesta găzduiește evenimente organizate de fundație și oferă o scenă pentru numeroase manifestări culturale, inclusiv celebrul festival Electric Castle.