A murit Răzvan Temeşan, omul cheie în scandalul Bancorex
Răzvan Temeşan, fostul director al Bancorex, a murit de COVID-19, informează money.ro, citând surse apropiate familiei lui Temeşan. El avea mai multe boli ca diabetul.
Pierderile Bancorex datorate creditelor nerambursate, s-au ridicat la suma de 2,4 miliarde de dolari, 7% din Produsul intern brut al României dela acea vreme.
Temeşan a fost arestat pentru o lună în decembrie 1999, fiind cercetat în dosarul Albumul. Temeșan a mai fost arestat în 1997 într-un dosar în care era acuzat de subminare a economiei naționale, aflat la Parchetul ÎCCJ, și in 1999 într-un dosar instrumentat de Parchetul Constanța.
„Activitatea mea s-a desfășurat în a descoperi banii ăştia, la banca română de comerţ exterior, în conturi ascunse şi la alte bănci din România. Zeci de milioane de dolari am adus. Am deranjat diverse persoane care erau interesate să treacă timpul şi să pună mâna pe banii ăştia. La început nu au ştiut cine a furnizat informaţiile de au rămas fără bani din moment ce eu am fost ofiţer sub acoperire desconspirat, normal, ştiu destule despre multă lume”, declara Răzvan Temeşan, în 2014, pentru un post de televiziune.
Judecătorii au decis
Pe de altă parte, după ce a fost dat afară de la Bancorex, fostul director general Răzvan Temeşan a primit despăgubiri de milioane de euro din partea instanței.
Mai mult, judecătorii i-au acordat salariul-record de 70 de mii de euro pe lună pe baza unor articole din ziare, informa la acea vreme România TV.
Astfel, instanţa de la Tribunalul Municipiului Bucureşti a dat publicităţii motivarea deciziei prin care BCR este obligată să-i plătească lui Răzvan Temeşan despăgubiri enorme.
Temeşan a fost dat afară de la conducerea Bancorex, banca fiind ulterior preluată de către Banca Comercială Română.
Totuși, BCR nu l-a angajat pe Temeşan, deşi a existat o decizie în acest sens, iar acesta a dat instituţia financiară în judecată.
Temeşan a cerut instanţei să primească salariul aferent funcţiei pe care ar fi fost îndreptăţit să o primească, însă BCR a invocat faptul că postul de director general nu exista în organigrama sa. Decizia instanţei s-a bazat pe articolele din ziare pe care le-a prezentat Temeşan potrivit cărora salariul unui director de bancă în acea vreme era de 70.000 € lunar.