A-ntors-o ca la Ploiești: Cine este judecătorul care a decis suspendarea hotărârii CCR de anulare a turului 2

Publicat: 24 apr. 2025, 22:23, de Nitulescu Gabriel, în Justitie , ? cititori
A-ntors-o ca la Ploiești: Cine este judecătorul care a decis suspendarea hotărârii CCR de anulare a turului 2
JUdecătorul Alexandru Vasile

Curtea de Apel Ploiești a emis joi, 24 aprilie, o decizie cu implicații majore în plan politic și juridic: suspendarea și anularea Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale a României (CCR), prin care aceasta invalidase alege alegerile prezidențiale din toamna anului trecut.

Hotărârea Curții de Apel de anulare a unei hotărâri CCR, poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile, urmând ca dosarul să ajungă pe masă Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Alexandru Vasile, magistratul-cheie din dosarul suspendării

Judecătorul Alexandru Vasile este magistrat al Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel Ploiești. Potrivit surselor, secția este condusă de judecătoarea Maria Stoicescu, însă Vasile este cel care a judecat pe fond, în complet compus dintr-unsingur judecător, dosarul în care s-a cerut anularea hotărârii CCR, conform stiripesurse.ro.

Judecătorul Alexandru Vasile are o carieră solidă în magistratură, activând anterior la Tribunalul Prahova. Între 2013 și 2017, a fost detașat la Ministerul Justiției, unde a participat la elaborarea unor proiecte legislative.

Conform celei mai recente declarații de avere, deține un apartament în Ploiești, conduce o Skoda Octavia din 2007, are un venit anual de 205.000 lei din salarii și economii în valoare de 200.000 lei. Este necăsătorit.

Sentința pronunțată de judecătorul Alexandru Vasile a provocat reacția CSM, care a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la săvârșirea unei eventuale abateri disciplinare, pe motiv că soluția acestuia contrazice practica judiciară de la nivel național.

„În raport de interesul public manifestat față de soluția pronuntată de Curtea de Apel Ploiești în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, Secția pentru judecători a CSM a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la săvârșirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul care a soluționat cauza.

Măsura dispusă are în vedere faptul ăa în aproximativ 30 de alte cauze identice soluționate de curțile de apel din țară soluțiile pronunțate au fost de respingere a acțiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens”.

Ce prevede minuta în cazul dosarului în care s-a pronunțat Alexandru Vasile

Instanța a admis capătul de cerere privind suspendarea executării hotărârii Curții Constituționale și a decis, totodată, anularea actului administrativ contestat. Iată conținutul exact al minutei deciziei Curții de Apel:

„Admite capătul de cerere privind suspendarea execuției actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Cur Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Admite acțiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024 la plata cheltuielilor în judecată către o dată la 6 decembrie 2024. cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru.”

Hotărârea Curții Constituționale din 6 decembrie 2024 a generat valori de controverse după ce a stabilit anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale, pe motiv de nereguli grave în desfășurarea scrutinului. Măsura fusese anunțată la mai puțin de două luni după încheierea procesului electoral, declanșând un val de critici din partea actorilor politici și a societății civile.

Recursul, următorul pas decisiv

Prin suspendarea și anularea acestui hotărâri, Curtea de Apel Ploiești redeschide practic calea pentru validarea rezultatelor alegerilor din 2024. Totuși, decizia este o temporară, fiind supuse controlului instanței supreme.

Decizia Curții de Apel Ploiești nu este definitivă. Partea interesată – în acest caz, CCR – poate formula recurs în termen de cinci zile de pronunțare, recursul judecându-se în complet de 3 judecători. Conform procedurii, cererea de recurs se va depune tot la Curtea de Apel Ploiești, urmând ca dosarul să fie înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru soluționare.

Decizia Curții de Apel Ploiești vine cu doar zece zile înainte de primul tur al noilor alegeri prezidențiale, programat pentru 4 mai. Suspendarea hotărârii CCR creează incertitudine în ceea ce privește desfășurarea acestui scrutin, deschizând posibilitatea reluării procesului electoral pe baza rezultatelor din 2024. Scenariul rămâne, însă, incert, până la o decizie definitivă a instanței supreme.