A obținut în instanță decontarea medicamentului care i-a salvat viața

Publicat: 24 feb. 2025, 11:07, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
A obținut în instanță decontarea medicamentului care i-a salvat viața

Pentru a-și salva viața, o pacientă din Alba a fost nevoită să-și adune economiile și să facă împrumuturi pentru a achita costul de aproape 100.000 de euro pentru medicamentul care nu era compensat.

Ulterior, pacienta a dat în judecată CNAS și Ministerul Sănătății și a obținut despăgubiri care acoperă integral tratamentul salvator, scrie publicația Unirea.ro.

Femeia a fost diagnosticată în 2006 cu hepatită virală cronică cu virusurile B și D și ciroză hepatică. În 2006, aceasta a urmat timp de opt luni un tratament la o unitate medicală din Cluj-Napoca, fără niciun rezultat.

Boala a evoluat și, în ianuarie 2022, medicul i-a recomandat un tratament pentru cel puțin un an cu substanța activă Bulevirtidă, autorizată în Uniunea Europeană, dar nu și în România. În aceste condiții, pacienta s-a adresat Casei de Asigurări de Sănătate și Ministerului Sănătății.

”Viaţa şi sănătatea îmi erau puse în pericol. Medicul a zis că fără acest tratament nu mai am mult de trăit. În această situație, cu mari sacrificii am făcut mai multe împrumuturi la diverse persoane şi am cumpărat medicamentele pentru un an de zile. După ce am urmat tratamentul, am fost declarată vindecată de către medicul curant”, a spus pacienta

Întruicât cele două instituții au tratat-o cu dispreț , pacienta s-a adresat justiției.  „Dreptul la sănătate şi la tratament medical este un drept fundamental garantat de Constituție şi de legislaţia Uniunii Europene, iar încălcarea sub orice formă a acestuia şi în special prin lipsa de implicare din partea instituțiilor de sănătate, obligate să ia masuri, nu ar trebui să rămână fără urmări. Trebuie să fie obligate la repararea prejudiciului suferit, respectiv costul medicamentele pe care aveau obligaţia legală să le achite”, spune femeia din Alba.

Potrivit deciziei Tribunalului Alba, Casa de Asigurări de Sănătate a fost obligată să-i achite pacientei suma de 94.564 de euro, reprezentând contravaloarea medicamentelor achiziţionate în perioada 24 iunie 2022 – 3 aprilie 2023.

Hotărârea a fost contestată, dar recursul de la Curtea de Apel Alba Iulia va fi doar o formalitate având în vedere practica unitară a acestei instanțe de a admite cererile pacienților care solicită compensarea unor medicamente salvatoare, scrie Unirea.ro.

Pacienta a urmat tratamentul cu acest medicament în perioada iunie 2022 – iunie 2023.  Ministerul Sănătății a finalizat demersurile de includere a acestui medicament pe lista compensatelor 100% abia în aprilie 2024.

Potrivit președintelui  Alianței Pacienților Cronici din România, Cezar Irimia, tot mai mulți bolnavi se adresează instanței pentru a-și câștiga dreptul la viață. Iar în 95% dinte cazuri, judecătorii obligă statul să le deconteze  tratamentul.