LIVE A opta zi de război Rusia-Ucraina: Rușii continuă bombardamentele chiar și înainte de negocieri
Invazia rusă în Ucraina intră în cea de-a opta zi: după o noapte de bombardamente intense, în această joi delegaţiile rusă şi ucraineană au prevăzută o a doua rundă de negocieri în Belarus pentru a încerca să ajungă la un acord de încetare a focului, în timp ce numărul refugiaţilor de război ucraineni a depăşit deja un milion de persoane.
UPDATE ORA 16.50 Ucraina se aşteaptă la o nouă rundă de negocieri cu Moscova în acest weekend
Ucraina se aşteaptă la o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a treia la număr, în acest weekend, a declarat vineri unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, consiler al şefului administraţiei prezidenţiale, citat de France Presse.
„A treia etapă ar putea avea loc mâine sau poimâine, suntem în contact permanent”, a indicat el într-o conferinţă de presă la Lviv, în vestul Ucrainei, precizând că ucrainenii nu aşteaptă decât acordul ruşilor pentru a reveni la masa negocierilor.
UPDATE ORA 16.47 Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie
Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte vineri de urgenţă la ora 16:30 GMT (18:30 ora României) pentru a evalua consecinţele atacului asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, relatează agenţiile internaţionale de presă.
Reuniunea a fost solicitată de premierul britanic Boris Johnson şi de asemenea de SUA, Franţa, Norvegia, Irlanda şi Albania, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP.
UPDATE ORA 16.22 Cavusoglu: Situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte, spaţiul aerian al Turciei va rămâne deschis
Şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, a afirmat vineri că situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte şi nu trebuie permisă escaladarea ei, ministrul precizând că Turcia îşi va menţine deschis spaţiul aerian, transmite Reuters.
Vorbind după reuniunea de la Bruxelles a omologilor săi din statele NATO, Cavusoglu a mai spus că Turcia şi Rusia sunt în contact pentru a garanta că navele turce pot reveni în siguranţă din porturile de la Marea Neagră.
UPDATE ORA 16.18 Ucraina: ‘Nu este prea târziu să vă opriţi’, mesajul ministrul britanic al apărării către Putin
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, i-a lansat joi un apel preşedintelui rus Vladimir Putin ‘să înceteze ceea ce face’, menţionând că ‘nu este prea târziu’ pentru aceasta, relatează AFP.
‘Mesajul către preşedintele Putin este: Opriţi-vă. Nu este prea târziu pentru a înceta ceea ce faceţi. Ceea ce aţi făcut până acum este ilegal şi riscaţi să fiţi izolat pentru deceniile viitoare’, a afirmat Wallace într-o conferinţă de presă la Tallinn, alături de omologul său eston Kalle Laanet.
‘Sancţiunile sunt dure, comunitatea internaţională este unită. NATO este unită şi nu va accepta ceea ce vedem în Ucraina. Suntem de partea guvernului ucrainean – Estonia şi Regatul Unit i-au livrat ajutor letal şi ajutor neletal’, a adăugat ministrul britanic.
UPDATE ORA 16.05 Ucraina: Nouă persoane au murit într-un atac aerian rus asupra a două şcoli (guvernatorul regiunii Cernigov)
Cel puţin nouă persoane au murit şi patru au fost rănite joi în urma unui atac aerian rus asupra a două şcoli şi case private din regiunea Cernigov din Ucraina, a anunţat guvernatorul Viaceslav Chaus, într-o postare online, relatează Reuters.
„Operaţiunile de salvare sunt în desfăşurare. Conform serviciilor de urgenţă, cel puţin nouă persoane au murit şi patru au fost rănite”, a spus el.
UPDATE ORA 15.26 Ucraina: UNICEF lansează un apel la donaţii în valoare de 400 de milioane de euro
UNICEF a lansat joi un apel la donaţii pentru a veni în sprijinul populaţiei ucrainene, în special a copiilor, şi a estimat la 400 de milioane de euro nevoile ”imediate” în faţa crizei umanitare declanşate ca urmare a invaziei ruse, informează AFP.
”Situaţia este gravă, avem nevoie să mobilizăm echipe întrucât ucrainenii se confruntă cu dificultăţi din ce în ce mai mari de a avea acces la un ajutor”, a declarat directorul regional adjunct în cadrul biroului UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală, Philippe Cori, cu prilejul unei conferinţe de presă.
Responsabilul a estimat că ”mai mult de jumătate” din milionul de ucraineni care fug din calea războiului declanşat de preşedintele Vladimir Putin sunt copii, iar numărul refugiaţilor riscă să crească la patru milioane de persoane ”dacă luptele nu încetează”.
UPDATE ORA 15.25 Ucraina: Rusia vrea să supună oraşul-port Mariupol unei ”blocade”, acuză primarul
Primarul oraşului strategic Mariupol din Ucraina a acuzat joi forţele ruse şi proruse de intenţia de a asedia oraşul, împiedicând evacuarea şi aprovizionarea acestui port, relatează AFP.
„Au distrus podurile, au distrus trenurile pentru a ne împiedica să ne scoatem soţiile, copiii şi bătrânii. Ne împiedică să ne aprovizionăm. Caută să ne impună o blocadă, ca la Leningrad”, oraşul sovietic care a devenit din nou Sankt Petersburg astăzi, în timpul asedierii de către nazişti, a declarat Vadim Boicenko pe Telegram.
UPDATE ORA 15.09 UNESCO cere Rusiei să înceteze ”imediat” atacurile asupra centrelor educative din Ucraina
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a cerut joi Rusiei „să înceteze imediat” atacurile din Ucraina asupra şcolilor, universităţilor, lăcaşurilor de cult, memoriale ale Holocaustului şi infrastructurilor de comunicaţie, relatează EFE.
Într-un comunicat, UNESCO a anunţat o reuniune extraordinară a Consiliului Executiv în data de 15 martie pentru a evalua consecinţele invaziei ruse.
Dar, în primul rând, a deplâns „victimele civile” ale conflictului, printre care a subliniat că există „studenţi, profesori, artişti, oameni de ştiinţă şi jurnalişti”, dar şi femei şi copii obligaţi să întreprindă un exod „disproporţionat”.
Directoarea generală a organizaţiei, Audrey Azoulay, a denunţat „o escaladă a violenţei total inacceptabilă care provoacă victime civile, între care copii”.
UPDATE ORA 14.36 Discuţiile dintre Ucraina şi Rusia vor începe în câteva ore, a anunţat un oficial ucrainean
Delegaţia ucraineană, care urmează să negocieze cu Rusia o posibilă soluţionare a conflictului dintre cele două ţări, este deja pe drum spre punctul de întâlnire de la frontiera polono-belarusă, a declarat Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de EFE, Reuters şi AFP.
„La negocieri cu Rusia. Suntem deja în elicopter”, a scris Podoliak pe Twitter, postând o fotografie care îl arată împreună cu responsabilul parlamentar David Arahamia, în uniformă militară, în ceea ce pare a fi cabina unui elicopter.
UPDATE ORA 14.00 Clopotele au bătut la unison în Europa pentru pace în Ucraina
Clopotele marilor biserici din Europa, inclusiv din Paris, Roma şi Köln, au bătut la unison, joi, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, pentru pace şi în memoria celor ucişi după invazia Ucrainei de către Rusia, relatează Reuters.
Asociaţia europeană a constructorilor de catedrale a declarat că biserici „din Norvegia până în Malta şi din Spania până în Ucraina” nu au dorit să rămână tăcute în legătură cu războiul.
„Europa arde – vrem să lăsăm clopotele bisericilor noastre să răsune joi, 3 martie 2022, la ora 12 la amiază, timp de şapte minute, câte un minut pentru fiecare zi a acestui război lipsit de sens”, a declarat asociaţia într-un comunicat.
„Odată cu acest sunet, ne rugăm pentru toţi cei care sunt afectaţi de acest război. Cu acest sunet, ne rugăm pentru pace”, se arată în mesaj.
UPDATE ORA 13,52 Kremlinul salută eroismul militarilor ruşi care luptă în Ucraina
Kremlinul a salutat joi eroismul trupelor ruse care luptă în Ucraina şi care ”vor intra în istorie”, calificând totodată drept „tragedie” moartea militarilor ruşi, informează dpa.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat de asemenea că preşedintele Vladimir Putin va convoca joi după-amiază Consiliul de Securitate al Rusiei, însă nu a precizat ce probleme vor fi discutate în cadrul acestui consiliu, format din şefii agenţiilor de apărare şi de securitate şi înalţi funcţionari ai statului.
În timpul conferinţei sale de presă zilnice, Peskov a dezminţit speculaţiile conform cărora autorităţile ruse ar intenţiona să introducă legea marţială în urma invaziei ruse în Ucraina şi că vor împiedica oamenii să părăsească Rusia.
UPDATE ORA 12,42 Convorbirile dintre Rusia şi Ucraina vor avea loc la orele 12:00 GMT, potrivit Moscovei
Noua rundă de convorbiri dintre Rusia şi Ucraina, în regiunea belarusă Brest, vor începe în jurul orelor 12:00 GMT, a anunţat joi şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, transmite EFE.
„De la bun început, din cauza complexităţii logistice pentru partea ucraineană, care se reuneşte în Polonia şi apoi vine până aici, către regiunea Brest din Belarus, (începerea discuţiilor) a fost anunţată pentru ora (locală) 15:00 (12.00 GMT)”, a declarat oficialul rus, citat de agenţia oficială belarusă Belta.
Nu există deocamdată o confirmare dinspre partea ucraineană.
UPDATE ORA 12,04 Consiliul Guvernatorilor AIEA adoptă o rezoluţie critică la adresa Rusiei
Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), organ executiv al agenţiei nucleare a ONU, a aprobat joi o rezoluţie critică la adresa Rusiei după invadarea de către această ţară a Ucrainei şi pentru potenţialele pericole pe care o reprezintă acest atac asupra instalaţiilor nucleare ucrainene, informează EFE.
Potrivit unor surse diplomatice consultate de EFE la Viena, 26 din cele 35 de ţări din Consiliu au votat în favoarea rezoluţiei prezentate de Polonia şi Canada, doar Rusia şi China votând împotrivă. Cinci ţări s-au abţinut, iar reprezentanţii altor două nu s-au prezentat la vot.
Textul rezoluţiei aprobate deplânge acţiunile Rusiei în Ucraina, inclusiv „preluarea controlului prin forţă asupra instalaţiilor nucleare”. Acţiunile Rusiei – se menţionează în text – „au reprezentat şi continuă să reprezinte o ameninţare serioasă şi directă la adresa securităţii acestor instalaţii şi a personalului lor civil”.
UPDATE ORA 11,56 Ne distrug, avertizează Consiliul oraşului ucrainean Mariupol
Consiliul orăşenesc din Mariupol a anunţat joi că armata rusă bombardează constant şi intenţionat infrastructuri civile de importanţă critică din acest oraş-port din sudul Ucrainei, lăsându-l fără apă, căldură sau electricitate şi împiedicându-l să aducă provizii sau să evacueze oameni, transmite Reuters.
„Ne distrug ca naţiune. Acesta este un genocid împotriva poporului ucrainean”, a avertizat consiliul orăşenesc din Mariupol.
„Ne distrug proviziile de alimente, ne prind într-o blocadă, ca în vechiul Leningrad. Intenţionat, timp de şapte zile, au distrus infrastructura de importanţă vitală a oraşului. Nu avem electricitate, apă sau căldură”, a anunţat consiliul orăşenesc într-o declaraţie.
UPDATE ORA 11,33 Liniile de apărare ale Ucrainei rezistă în faţa atacului rus, dă asigurări preşedintele Zelenski
Liniile de apărare ale Ucrainei rezistă în faţa atacului rus, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cea mai recentă înregistrare a sa video, joi, informează Reuters.
Totodată, Zelenski a adăugat că, de la miezul nopţii, nu a existat niciun moment de respiro în bombardamentul forţelor ruse asupra Ucrainei.
„Nu avem nimic de pierdut în afara propriei noastre libertăţi”, a spus Zelenski, adăugând că Ucraina este aprovizionată zilnic cu arme de aliaţii săi internaţionali.
UPDATE ORA 11,17 Ucraina: Moscova continuă contactele cu Washingtonul, susţine adjunctul ministrului rus de externe
Moscova continuă contactele cu Washingtonul, majoritar prin ambasade, şi crede că negocierile cu Ucraina în Belarus ar putea duce la rezultate, a declarat joi adjunctul ministrului rus al afacerilor externe, Serghei Riabkov, citat de TASS, informează Reuters.
În acelaşi timp, Riabkov şi-a exprimat convingerea că obiectivele „operaţiunii militare” ruse în Ucraina vor fi pe deplin atinse.
De asemenea, el a atenţionat Occidentul să nu continue escaladarea tensiunilor cu Rusia, potrivit Interfax.
UPDATE ORA 11,09 Refugiaţi ucraineni: Londra va instala ”un fel de consulat” la Calais, anunţă ministrul de intern francez
Ministrul francez de interne Gerald Darmanin a anunţat joi că omologul său britanic va „instala un fel de consulat” la Calais, în nordul Franţei, unde s-au prezentat de miercuri „mai multe zeci” de refugiaţi ucraineni, relatează AFP.
Fugind de invazia rusă din ţara lor, „mai multe zeci de ucraineni s-au prezentat deja de ieri la Calais şi în faţa tunelului (pe sub Canalul Mânecii) sau în faţa portului” pentru a se alătura familiilor din Marea Britanie, a declarat Gerald Darmanin pe France Inter.
În total, circa „800 de ucraineni” au sosit în Franţa de la debutul războiului, „uneori în tranzit spre Spania sau Anglia”, a adăugat acesta.
UPDATE ORA 10,49 Invazia rusă în Ucraina, un dezastru militar, potrivit unor experţi americani, care prevăd o intensificare a atacurilor
Invazia declanşată de armata rusă în Ucraina s-a dovedit o eroare tactică şi strategică surprinzătoare, marcată de penurii de hrană şi carburant, de abandonarea de vehicule armate, de pierderi de avioane şi de morţi în rândul soldaţilor, potrivit unor experţi americani, informează AFP.
Însă decepţiile din primele zile, cu o subestimare a hotărârii ucrainenilor de a se apăra, ar putea determina Moscova să decidă să dea frâu liber întregii sale forţe şi să distrugă fără discernământ zone mari din Ucraina, avertizează aceşti experţi.
Specialiştii americani în armata rusă susţin că au fost uimiţi de proasta gestionare a campaniei, cu împotmolirea coloanelor de invazie, cu sute de blindate ruse aparent pierdute şi cu forţele aeriene ale Kremlinului respinse de apărarea ucraineană antiaeriană.
UPDATE ORA 10,33 China a cerut Rusiei să amâne invadarea Ucrainei până după JO de iarnă, indică un raport occidental
Un raport al serviciilor de informaţii occidentale indică faptul că la începutul lunii februarie oficialităţi chineze le-au cerut autorităţilor ruse să aştepte încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing înainte de a începe invazia militară în Ucraina, au declarat miercuri oficialităţi americane, potrivit CNN.
Autorităţile americane au considerat raportul în mare parte credibil, dar detaliile sale sunt deschise spre interpretare, potrivit unei surse apropiate serviciilor de informaţii. Deşi cererea chineză a fost făcută într-o perioadă când preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat Beijingul pentru ceremonia de deschidere a JO de iarnă – unde s-a întâlnit cu omologul său chinez Xi Jinping – nu este clar dacă liderul rus a abordat în mod direct această chestiune cu cel chinez, indică sursa citată.
Informaţiile din raport au fost relatate prima dată de cotidianul american The New York Times.
După întâlnirea Putin-Xi desfăşurată în marja JO de iarnă, Moscova şi Beijingul au dat publicităţii o declaraţie comună în care afirmau că parteneriatul lor ”nu are limite” şi condamnau extinderea NATO – un element esenţial al justificării date de Putin pentru atacarea Ucrainei.
UPDATE ORA 10,19 Se închide postul de radio Eho Moskvî, una din puţinele organizaţii media liberale din Rusia
Postul de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei) a fost desfiinţat de consiliul de administraţie, a anunţat editorul Aleksei Venediktov, citat joi de Reuters.
Agenţia arată că astfel dispare una din puţinele organizaţii media liberale din Rusia tolerată până acum de Kremlin.
UPDATE ORA 10,14 Ministrul francez de externe avertizează că partea cea mai grea a războiului din Ucraina abia urmează
În timp ce armata rusă a înconjurat şi bombardează mai multe oraşe din Ucraina, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a apreciat joi că „se poate ca partea cea mai rea abia să urmeze”, transmite AFP.
„Este de temut o logică a asediului”, cu care „ruşii sunt obişnuiţi”, a avertizat şeful diplomaţiei franceze la televiziunea publică France 2. „Amintiţi-vă de Alep, Groznîi”, a spus el, referindu-se la distrugerea cu bombe ruseşti a oraşelor respective din Siria, respectiv Cecenia, în istoria recentă.
UPDATE ORA 10,02 Ungaria nu se opune sancţiunilor UE împotriva Rusiei, afirmă Viktor Orban
Ungaria nu se va opune sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, unitatea blocului celor 27 fiind esenţială în contextul războiului din Ucraina, pe care Budapesta îl condamnă fără echivoc, a declarat premierul ungar Viktor Orban, transmite Reuters joi.
Premierul ungar a afirmat în interviul acordat portalului de ştiri mandiner.hu că relaţiile Ungariei cu Rusia au fost unele „echilibrate şi corecte” până foarte de curând, însă războiul a creat o situaţie nouă.
„Condamnăm atacul rus, întrucât s-a pornit un război împotriva Ucrainei”, a spus Orban, insistând că „părţile trebuie să revină cât mai curând posibil la masa negocierilor”.
UPDATE ORA 09,53 Ucraina: Avansul forţelor ruse spre Kiev, minor în ultimele zile, potrivit serviciilor de informaţii britanice
Avansul forţelor ruse către capitala ucraineană Kiev a înregistrat puţine progrese în ultimele trei zile, iar oraşele Harkov, Cernigău şi Mariupol rămân în mâinile ucrainenilor, potrivit serviciilor de informaţii britanice, relatează joi Reuters.
”Principala parte a coloanei ruse lungi care avansează spre Kiev rămâne la 30 de kilometri de centrul oraşului, fiind ţinută în loc de rezistenţa ucraineană înverşunată, de defecţiuni mecanice şi de blocaje”, a anunţat Ministerul Apărării britanic într-o actualizare a datelor primite de la serviciile de informaţii.
UPDATE ORA 09,32 Germania va furniza Ucrainei 2.700 de rachete antiaeriene
Ministerul Economiei german a aprobat livrarea a 2.700 de rachete sol-aer pentru Ucraina, ţară invadată de forţele militare ruse, transmite DPA.
Surse din ministerul citat au declarat că armele respective sunt rachete uşoare Strela, de concepţie sovietică, aflate în stocurile forţelor armate ale fostei Germanii de Est.
În ultimele zile, guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a revizuit politicile privind exporturile de arme şi a permis livrări directe de armament către Ucraina, pe fondul agresiunii militare ruse împotriva ţării vecine.
UPDATE ORA 08,59 Ucraina cheamă la ”rezistenţă totală” împotriva trupelor ruse şi la creşterea presiunii
Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a făcut joi un apel la ”rezistenţă totală” împotriva trupelor ruse şi la creşterea presiunii asupra duşmanului, transmite EFE.
„A sosit momentul să sporim presiunea asupra duşmanului, care a pierdut iniţiativa. A sosit momentul să trecem la rezistenţa totală”, a transmis Reznikov într-un comunicat postat pe Facebook.
Oficialul ucrainean a adăugat că armata ţării „respinge cu succes” atacurile frontale ale forţelor ruse şi anihilează coloanele sale.
UPDATE ORA 08,46 Miniştrii de interne din UE dezbat propunerea privind protecţia temporară pentru refugiaţii ucraineni
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se întrunesc joi, la Bruxelles, pentru a-şi da acordul politic asupra propunerii Comisiei Europene de acordare a protecţiei temporare pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina, inclusiv un permis de şedere şi acces la piaţa forţei de muncă şi la beneficii sociale, informează DPA.
”Europa este alături de cei aflaţi în nevoie de protecţie. Toţi cei care fug de bombele lui Putin sunt bineveniţi în Europa. Le vom oferi protecţie celor aflaţi în căutare de adăpost şi îi vom ajuta pe cei care caută un drum sigur către casă”, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
UPDATE ORA 08,20 Ucraina: Londra respinge cererea Moscovei privind retragerea din proiectul OneWeb
Guvernul britanic a respins miercuri cererea Rusiei ca Londra să se retragă din proiectul OneWeb, Moscova solicitând şi garanţii privind utilizarea non-militară a acestuia, informează AFP.
”Nu există vreo negociere privind OneWeb: guvernul britanic nu îşi vinde partea. Suntem în contact cu ceilalţi acţionari pentru a discuta despre etapele viitoare ”, a indicat pe Twitter ministrul britanic pentru mediul de afaceri, energie şi strategie industrială Kwasi Kwarteng.
UPDATE ORA 08,18 Moscova şi Kiev se pregătesc pentru a doua rundă de negocieri, la opt zile de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina
O a doua rundă de negocieri între Moscova şi Kiev în vederea încheierii unui armistiţiu este aşteptată să aibă loc joi, la opt zile de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, informează dpa.
Ambele părţi au convenit asupra regiunii Brest din vestul Republicii Belarus ca loc pentru negocieri, iar armata rusă plănuieşte crearea unui „coridor de securitate” pentru a permite trecerea delegaţiei ucrainene.
Partea ucraineană a confirmat că s-a convenit asupra organizării unei noi runde de negocieri, însă fără a oferi alte detalii.
UPDATE ORA 07,41 Şcoala parohială de la biserica românească din Storojîneţ – Cernăuţi, transformată în centru de azil pentru refugiaţi
Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Un preot de la o biserică românească din oraşul Storojîneţ, regiunea Cernăuţi, acordă cazare şi masă pentru 54 de refugiaţi ucraineni care provin din cele mai fierbinţi zone ale războiului.
Părintele Vasile Covalciuc, care deţine şi funcţia de protopop la Storojîneţ, a transformat şcoala parohială, care funcţiona în incinta parohiei, în spaţiu de cazare pentru ucrainenii care fug din calea războiului.
Preotul român a transformat toate sălile de curs ale şcolii în care copii învăţau religia şi limba română în dormitoare, iar aici au ajuns numeroase familii cu copii din Kiev, Harkov, Ivano-Frankivs, Dnipropetrovsk, dar şi din Donbas. Şcoala devenită centru pentru refugiaţi nu are paturi, însă preotul a reuşit să facă rost, de la oamenii cu suflet mare, de zeci de saltele pe care să înnopteze zecile de mame şi copii care şi-au părăsit locuinţele.
UPDATE ORA 04,43 ONU: Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina într-o săptămână
Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, notează AFP.
„În doar şapte zile, am asistat la exodul a un milion de refugiaţi din Ucraina către ţările vecine”, a scris Filippo Grandi pe Twitter.
„Pentru alte milioane, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să fie reduse la tăcere, astfel încât asistenţa umanitară să poată ajunge şi să salveze vieţi”, a pledat el.
Filippo Grandi intenţionează să viziteze în următoarele zile România, Moldova şi Polonia, trei ţări care găzduiesc un număr mare de refugiaţi ucraineni pe teritoriul lor.
UPDATE ORA 04,27 Responsabili ucraineni confirmă pierderea oraşului Herson
Responsabili ucraineni au confirmat în cursul nopţii de miercuri spre joi prezenţa armatei ruse la Herson, mare oraş din sudul ţării pe care Moscova a anunţat că l-a cucerit dimineaţă după lupte aprige, notează AFP.
Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile.
Şeful administraţiei regionale, Ghenadi Lahuta, a îndemnat locuitorii pe reţeaua Telegram să stea acasă, spunând că „ocupanţii (ruşi) sunt în toate cartierele oraşului şi sunt foarte periculoşi”.
La rândul său, primarul acestui oraş cu 290.000 de locuitori, Igor Kolihaev, a anunţat că a discutat cu „oaspeţi înarmaţi” într-o clădire a administraţiei din Herson, subînţelegând, fără a le numi, trupele ruseşti.
ORA 02,37 Ucraina: Zelenski mulţumit că a contracarat planurile „perfide” ale Rusiei
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat satisfacţia în cursul nopţii de miercuri spre joi pentru că a zădărnicit planurile „perfide” ale Rusiei care i-a invadat ţara, declarându-se mândru de rezistenţa „eroică” a ucrainenilor, notează AFP.
„Suntem o naţiune care a dejucat planurile inamicului într-o săptămână. Planuri scrise de ani de zile: perfide, pline de ură pentru ţara noastră, poporul nostru”, a spus Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe reţeaua Telegram.