A trecut un an de la apariția primului caz de coronavirus: situația în lume

Publicat: 18 nov. 2020, 09:15, de Mihaela Ionescu, în ESENȚIAL , ? cititori
A trecut un an de la apariția primului caz de coronavirus: situația în lume

Pe 17 noiembrie 2019 a apărut primul caz de coronavirus în provincial Hubei din China. Acesta a fost startul pandemiei care ne-a schimbat tuturor radical viețile și care, până în prezent, a omorât 1,3 milioane de oameni la nivel mondial.

Publicația China Morning Post scria în luna martie un articol bazat pe informații pe care Guvernul chinez nu le-a făcut publice conform cărora primul caz de coronavirus a fost identificat pe 17 noiembrie 2019, la un bărbat de 55 de ani din provincia Hubei. „Pacientul zero” nu a fost confirmat oficial până în ziua de astăzi.

Totuși, autoritățile de la Beijing ar fi descoperit în mod oficial primul caz de Covid-19 abia pe 8 decembrie 2019.

Începutul pandemiei de coronavirus

Conform Newsweek.ro, în următoarele săptămâni, medicii din orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei) a tratat zeci de oameni bolnavi de o pneumonie de proveniență necunoscută. Pacienții au fost tratați de simptome inexplicabile, precum febră, tuse și probleme respiratorii.

Printre pacienți s-a aflat și un cuplu în vârstă venit la spitalul Hubei pe 26 decembrie. Un medic care s-a ocupat de cuplu a declarat pentru o agenție de presă din China în luna aprilie că boala „semăna cu gripa sau penumonia”.

Medicul Zhang Jixian a fost expert medical în timpul epidemiei SARS care a apărut în China în anul 2003 și a dedus că există posibilitatea ca cei doi oameni să fi fost infectați cu o nouă boală infecțioasă, motiv pentru care a cerut să fie testat și fiul bătrânilor și a descoperit în cazul lui aceleași anormalități la nivelul plămânilor.

 „Este puțin probabil ca trei membri ai unei familii să se fi îmbolnăvit cu aceeași boală în același timp dacă nu era vorba despre o boală infecțioasă”, a povestit medicul pentru Xinhua, conform Newsweek.com.

Pe 27 decembrie la spital s-a prezentat un pacient care s-a dovedit să aibă aceleași anormalități la nivelul plămânilor.

Ulterior, Zhang Jixian a prezentat superiorilor un raport care anunța descoperirea unei noi boli virale.

Pe 29 decembrie alți trei pacienți cu simptome asemănătoare s-au prezentat la spital, motiv pentru care conducerea spitalului a lansat o investigație internă. În urma verificărilor s-a constatat că acești pacienși au fost prezenți la un moment dat într-o piață din Wuhan, la fel și în cazul altui pacient.

Pe 31 decembrie, Comisia municipală din Wuhan a lansat primul mesaj public despre pandemie. Erau confirmați 27 de cazuri, dintre care 7 persoane se aflau în stare gravă.

Încă nu existau dovezi că boala se transmite între oameni și nici nu fusese depistată cauza ei.

Potrivit Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, testele de laborator efectuate pe probe prelevate de la pacienți au fost negative pentru 26 de patogeni cunoscuți. Pe 7 ianuarie cercetătorii chinezi au confirmat că un nou coronavirus, denumit 2019-nCoV, este cauza epidemiei misterioase.

Situația pandemiei în lume

De la debutul pandemiei de coronavirus și până în prezent au fost infectați 55.660.861 de oameni, dintre care 38.803.493 s-au vindecat. De asemenea, au fost răpuși de virus 1.337.761 de pacienți infectați.

Worldometers.com

Situația în România

Până în prezent, în România au fost infectate 373.474 de persoane, dintre care 253.244 au fost declarate vindecate, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Cel mai afectat oraș de pandemie este Bucureștiul.