A treia doză de vaccin anti-COVID: Efecte ușoare și moderate, de scurtă durată
După a treia doză de rapel, efectele secundare ale vaccinurilor Pfizer și Moderna sunt aproape identice cu cele observate după a doua doză, potrivit Centrului de prevenție și luptă contra bolilor (CDC).
Studiul constă în informații colectate de la mii de persoane care au primit a treia doză în interval de o lună: jumătatea lunii august – jumătatea lunii septembrie. Este vorba de o anumită categorie de persoane, respectiv imunodeprimate.
Studiul arată că dozele de rapel sunt, pentru moment, bine tolerate, a declarat Rochelle Walensky, director CDC, în cadrul unei conferințe de presă. Frecvența și tipul efectelor secundare înregistrate sunt similare celor semnalate după a doua doză, respectiv ușoare și moderate, de scurtă durată.
Până la 19 septembrie a.c., în SUA, peste două milioane de persoane au primit încă o doză de vaccin, anunță CDC.
Durere locală și stare de oboseală
În acest studiu au fost incluse aproximativ 20.000 de persoane, care au completat chestionare referitoare la efectele înregistrate după vaccinare. 79% dintre participanții la studiu au semnalat o reacție locală după a treia doză, respectiv la locul injectării și 74%, o stare de oboseală.
După a doua doză, cifrele arătau 78% și 77% pentru aceste efecte. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că, în țara noastră, a început vaccinarea cu a treia doză a persoanelor eligibile.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a precizat că, în prima etapă, cea de-a treia doză se administrează persoanelor predispuse la forme severe de boală, cu risc major de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare, respectiv persoane cu condiții de imunosupresie, dar și persoanelor care prin natura profesiei prezintă un risc mare de îmbolnăvire (în special personalul medical).