Abia a strănutat Warren Buffet la Washington, că Bursa de la București a și făcut febră 40

Publicat: 14 ian. 2025, 11:28, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Abia a strănutat Warren Buffet la Washington, că Bursa de la București a și făcut febră 40
Avertismentul lui Warren Buffet este greu de ignorat

Stirile privind decizia miliardarului Warren Buffet de a vinde masiv pachete de acțiuni deținute la coloșii din industria Tech și IT au și început să-și facă efectul în piață, ajungând rapid și în Europa.

Bursa de Valori București (BVB) a deschis tranzacțiile de marți cu indici pe rosu, marcând scăderi de preț al acțiunilor, pe fondul ordinelor de vânzare introduse de brokeri, ,,animale fricoase”, care fug, la cel mai mic semn de pericol.

Urmărind evoluțiile de pe Wall Street, analiștii financiari au diseminat imediat informațiile potrivit cărora Warren Buffett, cel mai mare investitor din lume, multimiliardar, a vândut o importantă parte din pachetele de acțiuni deținute, ceea ce sugerează că urmează o corecție puternică pe piața americană de capital, cu efecte la nivel global.

Buffett a vândut 605 milioane de acțiuni Apple. Astfel, participația sa la gigantul tehnologic a fost redusă cu mai mult de două treimi. De asemenea, Buffet a mai vândut acțiuni la HP, Paramount Global și Snowflake.

Investitorii au reacționat și la Bursa de Valori București (BVB). În perioade incerte economice, investitorii nu trebuie să se lase dominați de ,,entuziasmul” pieței, spun manualele de econimie.

Un faimos citat al lui Buffett rămâne relevant: „Fii temător când ceilalţi sunt lacomi şi lacom când ceilalţi sunt temători.” Vânzările recente de acţiuni de către Berkshire Hathaway sunt interpretate ca un semnal potrivit cărui Buffett anticipează evoluții negative pe burse, greu de anticipat, în viitorul apropiat.

Pe 14 ianuarie, principalul indice al pieței, BET, care include 20 cele mai lichide companii, scăzuse cu 0,07 la sută, până la 16.965,47 puncte.

Rulajul era de numai 2.044.498,14 lei (411.111,41 euro), la un volum de 2.351.598 de cereri și oferte.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scădere cu cu 0,08 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe creștere, cu 0,06 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era pe plus, cu 0,13 la sută.

Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în creștere, cu 0,23 la sută.

Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în creștere cu 0,13 la sută, iar indicele BET-EF era pe minus, cu 0,16 la sută.

Valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 3,52 milioane lei (0,71 milioane euro).

Administratorii fondului de pensii private APAPR a informat investitorii că Fondurile de pensii private Pilon 2 au avut un randament mediu de 5,74 la sută, în 2024.

Acest randament reprezintă un câştig net de 7,4 miliarde lei adăugat în 2024 în conturile personale ale românilor care cotizează la Pilonul 2.

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul 2) au ajuns la finele anului 2024 să administreze sume totale în valoare de 150,85 miliarde lei (30,3 miliarde euro), în creştere cu 19 la sută, faţă de 2023 şi un record absolut pentru sistem, potrivit calculelor APAPR.

Din aceste sume, aproape 30 la sută reprezintă câştigul net obţinut din investiţiile realizate de administratorii fondurilor de pensii private, respectiv 44,3 miliarde.lei (8,9 miliarde euro), în plus faţă de contribuţiile primite în administrare.

În fondurile de pensii private obligatorii sunt înscrişi 8,3 milioane de români, dintre care jumătate (aproape 4,2 milioane) contribuie regulat, lună de lună, cu 4,75 la sută din venitul brut, ca parte a contribuţiei de asigurări sociale CAS de 25 la sută. Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare.

În total, 720.000 de români au în conturile personale din Pilonul 2 sume de peste 50.000 lei fiecare, potrivit estimărilor APAPR.