Absenteismul și scăderea performanțelor școlare, semne că un copil ar putea avea probleme cu drogurile
Absenteismul și scădere performanțelor școlare sunt printre primele semne care ar trebui să le dea de gândit părinților că, poate, copilul lor a căzut în capcana drogurilor,semnalează doctorul Radu Țincu, medic ATI și toxicologie la Spitalul Floreasca.
”Absenteismul școlar și scăderea performanțelor școlare reprezintă un prim pas, în cazul unui adolescent. De ce? Pentru că el are nevoie să se drogheze în timpul școlii, în timpul activităților de la școală, pentru că nu face asta acasă cu părinții și nici nu are anturajul de care ar avea nevoie. Al doilea element îl reprezintă scăderea performanței școlare, pentru că aceste substanțe perturbă activitatea neuro-cognitivă, adică activitatea intelectuală. Mulți dintre ei nu mai au capacitatea de gândire, de atenție, de memorie la fel de bune ca înainte de consumarea acestor substanțe”, a explicat medicul Radu Țincu, la podcastul ”Dialogurile Puterii”, parte a Campaniei ziarului Puterea ro. ”Cu tine, înainte și după drog”.
Medicul Radu Țincu se întâlnește zilnic cu părinți disperați, care vin la spital cu copilul care consumă substanțe interzise. Între părinți și copil a apărut o prăpastie, nu mai comunică. Și, din păcate, copilul se izolează de familie, recurge la anturaj ”ca la o familie adoptivă”,
Semnalmente
Medicul se adresează în primul părinților și le recomandă cu tărie să fie atenți atunci când copilul devine mai izolat, mai irascibil, nu doarme bine…
”Apare izolarea. Copilul se izolează din ce în ce mai frecvent. Încearcă să se desprindă de familie și să se izoleze, tocmai pentru a ascunde toate aceste semne și simptome care ar putea fi sugestive pentru familie. Apar anumite tulburări de comportament, cu agresivitate, cu anumite modificări ale ritmului de somn. Nu mai poate să doarmă noaptea, nu se poate odihni, are anumite tulburări de apetit alimentar: fie mănâncă în exces, fie nu mai poate mânca deloc”, subliniază medicul Radu Țincu.
”Mulți dintre tinerii cu care am vorbit mi-au spus că familia este absentă, că au o comunicare foarte proastă cu mama sau cu tatăl și nu reușesc să fie înțeleși în propria familie. Atunci recurg la anturaj ca la o familie adoptivă, care îi înțelege foarte simplu, că acolo găsesc tineri de obicei de aceeași vârstă, cu care împărtășesc aceleași idealuri, au aceleași obiceiuri. Atunci pare că de la o familie cu care nu au niciun fel de comunicare, se duc către o familie care îi înțelege întrutotul. Și este evident că, din punct de vedere emoțional, se face această tranziție către anturaj”, mai subliniază medicul.
Apar și semnalmente de altă natură: ochii injectați – apanajul utilizării unor droguri stimulatoare ale sistemului nervos central – pupila dilatată sau punctiformă.
De asemenea, medicul îi sfătuiește pe părinți să fie atenți și la sumele de bani pe care le cere un copil. În legătură cu acest aspect, medicul Radu Țincu subliniază ”o tehnică a celor care sunt în industria drogurilor”. ”La început, oferă gratuit astfel de substanțe sau la prețuri foarte mici, până îl fidelizează pe tânărul respectiv și îl fac cumva să fie dependent, cel puțin psihic, de ideea în sine. Pentru că, ulterior, el va începe să consume din ce în ce mai mult, evident cu prețuri mai mari”.