Abuzul sexual online al copiilor, mai grav decât obezitatea sau astmul!
Abuzul sexual online al copiilor este mai răspândit decât multe alte probleme majore de sănătate pediatrică (astm, obezitate etc.). Este avertizarea autorilor unui recent studiu.
Autorii studiului relevă că 1 din 12 copii este expus la exploatare și abuz sexual online. Ei solicită acțiuni globale pentru prevenirea acestui fenomen extrem de periculos.
„Studiul subliniază nevoia urgentă de conștientizare și acțiune sporită din partea societății și a factorilor de decizie. Progresele rapide ale tehnologiei digitale și creșterea accesului la internet și la smartphone-uri, în special în țările în curs de dezvoltare, expun zilnic mai mulți copii acestui pericol”, spune autorul principal al studiului, dr. Xiangming Fang, profesor asociat de cercetare în domeniul politicii de sănătate și al științelor comportamentale la Școala de Sănătate Publică a Universității de Stat din Georgia, citat de CNN.
Studiul, publicat recent în revista The Lancet Child&Adolescent Health, a analizat date din 123 de studii, între 2010 și 2023. Cercetătorii au analizat copiii sub 18 ani expuși la mai multe forme de abuz sexual online. Printre acestea, exploatare sexuală; extorcare sexuală; preluarea, partajarea și expunerea fără consens de imagini și videoclipuri sexuale.
Dr. Fang: „Internetul a devenit o scenă a crimei cu copii exploatați și abuzați sexual online de zece ori/secundă”.
În opinia dr. Fang, abuzul sexual online asupra copiilor este mai răspândit decât alte probleme de sănătate publică din copilărie. Și se referă la astm, obezitate și ADHD (tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate). Dr. Fang mai spune că acest tip de abuz ar trebui tratat în mod similar ca o problemă de sănătate publică. Asta înseamnă că accentul ar trebui să se pună pe prevenție.
Dr. Kara Alaimo, profesor asociat de comunicare la Universitaea Fairleigh Dickinson, consideră esențială discuția părinților cu copiii despre aceste pericole și despre cum să se protejeze.
„Este esențial ca părinții să fie un suport pentru copii. Dacă sunt vizați, copiii trebuie să știe că pot găsi sprijin și ajutor la părinți, spune primul autor al studiului, dr. Deborah Fry, profesor la Universitatea din Edinburgh și director global de date pentru Childlight – Global Child Safety Institute.