Academia de „bune” maniere liberale „Relu Fenechiu”
Proverbul „spune-mi cu cine te aduni, ca să-ţi spun cine eşti” se potrivește perfect cu ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă acum la nivelul organizației PNL Iași condusă de fostul ministru al Mediului, Costel „Tablă” Alexe. Iar trimiterea în această săptămână în judecată de către DNA pentru trafic de influență a deputatului PNL și președinte al organizației Neamț, Mugurel Corneliu Cozmanciuc, demonstrează că este ceva putred la Iași.
Cam de prin 2004-2005 toate cărțile în PNL Iași erau făcute de către baronul Relu Fenechiu. Angajări, numiri, afaceri și orice combinații, toate treceau pe la Fenechiu. Nu se mișca nimic fără acordul acestuia.
Și astfel, în jurul său au apărut „locotenenții”, și, nu au fost puțini, pe care i-a plantat în diverse instituții în posturi cheie, atât în administrația locală, dar mai ales centrală. Prima mutare cu greutate făcută de Fenechiu a fost impunerea, în 2005, a apropiatei sale Dorina Isopescu la șefia Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC).
Ca situația să fie sub control, soția lui Fenechiu a fost șefa de cabinet a Dorinei Isopescu. Mandatul acesteia la ISC a fost marcat de scandaluri imobiliare și audieri pe la DNA. Dar, n-a fost pusă încă sub acuzare de vreo instituție de forță.
Următoarea mutare a lui Fenechiu a fost impunerea ca ministrul al Educației, în 2007, a finului său, Cristian Adomniței, care, ulterior, în 2012, devine președinte al Consiliului Județean Iași.
Dar, în 2015, Adomniței este obligat de DNA să-și întrerupă mandatul. Ulterior, în noiembrie 2020, Cristian Adomniţei a fost condamnat de Tribunalul Iași, dar sentința nu e definitivă, la trei ani şi două luni de închisoare cu executare în Dosarul Albumul, care viza unele nereguli referitoare la un contract pe care CJ Iaşi l-a încheiat cu o firmă, pentru promovarea judeţului.
Când se instalează primul cabinet Ponta în 2012, Fenechiu îl impune pe un alt fin al său, Corneliu Mugurel Cozmanciuc, ca secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
La alegerile din 2012, acesta devine de deputat PNL de Iași, iar din 2014 este președintele PNL Neamț. În urmă cu două zile, deputatul PNL și președinte al organizației Neamț, Mugurel Corneliu Cozmanciuc, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență. Acesta ar fi cerut, în 2019, 500.000 de lei de la un om de afaceri pentru a interveni pe lângă ministrul Mediului la acea dată, Costel Alexe, pentru numirea directorului general al Administrației Naționale „Apele Române”.
Pe 12 iulie 2013, Relu Fenechiu a fost condamnat de instanța supremă la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție în Dosarul „Transformatorul”. El a fost acuzat de către Direcția Națională Anticorupție că a vândut în perioada 2002-2004 către Electrica Moldova transformatoare vechi în locul unora noi.
Trei societăți, unde Fenechiu apare ca acționar semnificativ, au vândut transformatoare vechi la Electrica Moldova contra unor sume ce totalizează 2,8 milioane euro. În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din funcția de ministru al transporturilor.
În 30 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut pedeapsa dispusă în 12 iulie 2013, condamnându-l definitiv la 5 ani cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Relu Fenechiu a fost condamnat la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare, după ce și-a recunoscut vinovăția într-un nou dosar în care este acuzat de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani.
În luna ianuarie a acestui an, președintele Klaus Iohannis a încuviințat cererea de urmărire penală în dosarul în care DNA îl acuză pe Costel Alexe, în prezent președinte al Consiliului Județean Iași, omul crescut, promovat și garantat de Relu Fenechiu, că ar fi primit mită 22 de tone de produse din tablă când era ministru al Mediului. El ar fi pretins mita respectivă pentru alocarea cu titlu gratuit către o fabrică a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și pentru monitorizarea favorabilă a măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme. Presupusa mită are o valoare de valoare de 103.000 lei.
Așadar, Fenechiu a făcut pușcărie, un fin al său- Cristian Adomniței, este cu un picior în penitenciar. Un alt fin, Mugurel Cozmanciuc, a intrat în vizorul DNA, iar copilul său de suflet al lui Fenechiu, Costel Alexe, este deja urmărit de DNA pentru mită. Practic, PNL Iași a devenit adevărată academie de „bune” maniere… penale avându-l ca profesor emerit pe Relu Fenechiu.
Dar lista „cursanților” școliti de Fenechiu este deschisă. Astfel, se poate spune că proverbul „Aşchia nu sare departe de trunchi”, poate deveni unul dintre motto-urile celor de la PNL Iași, iar o variantă de rezervă ar putea fi „Ce naşte din pisică, tot şoareci mănâncă!”