Accelerarea livrărilor de vaccinuri permite Europei să vadă „lumina de la capătul tunelului”
Accelerarea livrărilor de vaccinuri permite Europei să vadă „lumina de la capătul tunelului”, în pofida celui de-al treilea val al noului coronavirus care continuă să se răspândească prin Europa, a declarat duminică într-o emisiune televizată comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, relatează AFP.
„Avem capacitatea de a produce şi livra pentru concetăţenii noştri europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute până la finele trimestrului doi şi cele 420 de milioane necesare pentru a începe să vorbim despre acea imunitatea colectivă şi a o atinge la jumătatea lunii iulie”, a adăugat Breton.
Acesta a susţinut şi în cursul săptămânii trecute că Europa ar putea ajunge la imunitatea colectivă până pe 14 iulie, aminteşte AFP.
El a atenţionat că va trebui să se „treacă la o viteză superioară”, asigurând însă în acelaşi timp că „acum ştim că este posibil să facem acest lucru” în plan industrial.
Comisarul european a reiterat în emisiune poziţia Comisiei în ce priveşte livrările de vaccin AstraZeneca, aflate în centrul unui diferend Londra-Bruxelles, spunând că „atât timp când AstraZeneca nu-şi îndeplineşte obligaţiile faţă de UE, tot ce este produs pe teritoriul european este destinat europenilor”.
UE bănuieşte că laboratorul suedezo-britanic a avantajat Regatul Unit, în detrimentul blocului comunitar, menţionează France Presse.
Thierry Breton a mai susţinut, în acest context, că „britanicii sunt incapabili să-şi desfăşoare singuri politica de vaccinare” şi sunt „total dependenţi de UE”, care au livrat Regatului Unit „20 de milioane de doze pentru a-i ajuta pe britanici”, în timp ce Marea Britanie nu a produs „decât 10 milioane”.
El a mai apreciat că guvernul lui Boris Johnson se confruntă cu o problemă de stocuri pentru administrarea celei de-a doua doze, explicând că, la fel ca în fabula Greierele şi furnica, în loc să păstreze doza a doua, britanicii au preferat să o dea tuturor, fără rezerve