Accize reduse la energie sau redistribuirea profiturilor, cere Comisia Europeană
Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă, afirmă că sunt multe taxe pe energie. „Vom stimula statele membre să le reducă, inclusiv TVA”, a declarat comisarul.
Comisia Europeană va stimula statele membre să reducă taxele pe energie şi să redistribuie profiturile rezultate de pe urma creşterii preţurilor către cei mai defavorizaţi. Este declarația de luni, 11 octombrie, a comisarului Thierry Breton, transmite AFP.
„Toate statele vor beneficia de această situaţie, pentru că sunt multe taxe pe energie.(…) Bruxelles-ul va stimula fiecare stat să reducă aceste taxe pentru a le redistribui celor mai defavorizaţi„, a declarat oficialul.
Comisia Europeană ar urma să prezinte miercuri un set de măsuri temporare, destinate să ajute ţările membre să facă faţă creşterii explozive a preţurilor la energie. Însă abia la următorul summit al şefilor de stat şi de guvern din UE, programat între 21-22 octombrie, vor fi discutate posibile soluţii pe termen lung.
Țările UE, viziuni diferite asupra soluțiilor la criza din energie
Spania, Franţa, Cehia, Grecia şi România solicită o „abordare comună” la nivel european. Autorităţile de la Paris ar dori o revizuire de amploare a pieţei de electricitate, în special a modului de stabilire a preţurilor. Autorităţile de la Madrid propun varianta achiziţiilor în comun de gaze naturale.
Potrivit comisarului Thierry Breton, trebuie să ne aşteptăm la „şase luni de tensiuni” şi să punem în practică instrumentele care să permită unui număr de aproximativ 36 de milioane de gospodării europene defavorizate să „traverseze această perioadă dificilă”.
Guvernele din UE, măsuri individuale și măsuri comune
Există deja măsuri introduse de o serie de guverne: reduceri de taxe, vouchere pentru energie, ajutoare ţintite pentru cei mai defavorizaţi sau îngheţarea preţurilor. Comisarul pentru piaţa internă a indicat că Executivul comunitar va da statelor membre „posibilitatea de a reduce şi TVA”, aşa cum unele state au anunţat deja.
În paralel, Thierry Breton a subliniat importanţa existenţei unei pieţe comune de electricitate şi a interconectării reţelelor europene. El a precizat că acum este necesar ca toate ţările membre să lucreze împreună pentru a avea un mix energetic care să permită combaterea volatilităţii preţurilor.