Acesta este cel mai nesănătos aliment din lume. Majoritatea românilor îl mănâncă zilnic
Fiecare om folosește ulei atunci când gătește. Pe rafturile magazinelor se găsesc diverse sortimente când ne referim la acest aliment, însă unul dintre acestea este extrem de periculos pentru sănătate.
Este vorba despre uleiul de palmier pe care chiar dacă nu l-ați folosit în bucătărie, el este prezent în aproape orice, cum ar fi pâinea, ciocolata sau pizza. Se pare că modul în care este produs afectează oamenii, aerul pe care îl respirăm şi vieţuitoarele sălbatice, scriu cei de la BBC, citați de Business Magazin.
E folosit în mai multe alimente, uneori în cantităţi mari. Se estimează că ar fi în aproape jumătate din produsele întâlnite în supermarketuri.
Motivul pentru care e posibil să nu fi auzit de el este că timp de mulţi ani a fost deghizat sub diferite nume. O directivă din 2014 a Uniunii Europene a forţat producătorii să menţioneze produsele în care acesta este folosit, dar această regulă nu a inclus şi industria produselor cosmetice, aşa că aproape nimeni nu realizează că acesta e prezent într-o gamă variată de produse de îngrijire şi înfrumuseţare, de la şampon la ruj. Motivul pentru care este atât de popular este dat de anumite calităţi care îl fac un ingredient brut excelent. Nu conţine grăsimi trans, are un punct de topire foarte ridicat şi are costuri mici de producţie, conform Antena3.
În fond, nu uleiul de palmier este problema, ci faptul că această specie de palmieri creşte în pădurile tropicale care sunt casa unor animale ca urangutanii. Pe lângă vânătoare, defrişările cauzate de producţia de ulei de palmier au condus la punerea pe lista de specii pe cale de dispariţie a unor animale precum specia „bornean oragnutan”. Dar nu numai animalele sunt în pericol.