Aceste uleiuri foarte folosite și cancerul colonului!
Cercetătorii americani avertizează că abuzul de unele uleiuri din semințe ar putea contribui la apariția cancerului de colon.
În SUA, consumul mediu de uleiuri din semințe este de aproximativ 100 kilograme, adică de o mie de ori mai mare comparativ cu anii 1950. Această modificare a obiceiurilor alimentare coincide cu o creștere semnificativă a cancerelor colonului la persoane cu vârste sub 50 de ani. Acest fenomen ar putea crește cu 90% până în 2030 la anumite categorii de vârstă. Sunt câteva concluzii desprinse dintr-un studiu realizat în SUA.
Studiul evidențiază o potențială legătură între consumul de ulei din semințe de floarea soarelui, din porumb, sâmburi de struguri și creșterea cazurilor de cancer al colonului la tineri.
Cercetătorii au descoperit că aceste uleiuri, asociate deja cu inflamații, ar putea favoriza și o formă agresivă de cancer colorectal.
Studiul, realizat pe eșantioane tumorale de la 81 de pacienți cu vârste între 30 și 85 de ani, a evidențiat niveluri ridicate de lipide bioactive în aceste tumori. Acești compuși grași, produși în procesul de descompunere a uleiurilor din semințe în organismul omului, favorizează apariția inflamației și slăbește capacitatea corpului de a rezista în fața tumorilor.
Sunt motivele pentru care cercetătorii recomandă consumul de uleiuri bogate în acizi grași omega-3, respectiv uleiul de măsline și de avocado.
Consumul excesiv este periculos
Pe de o parte, American Heart Association subliniază că uleiurile din semințe, consumate în cantități moderate, pot fi benefice pentru sănătatea cardioasculară. Pe de altă parte, o echipă de cercetători de la Universitatea din Florida de Sud trage un semnal de alarmă asupra consumului acestor uleiuri în exces. Rezultatele studiului lor arată că inflamația cronică legată de aceste uleiuri ar putea agrava mutațiile celulare cancerigene în colon.
Doctorul Timothy Yeatman, autor al studiului și profesor de chirurgie la USF Health Morsani College of Medicine, a declarat într-un comunicat, citat de revista Top Sante: Este bine știut că pacienții care au o alimentație nesănătoasă prezintă o inflamație mărit în corp. Noi am descoperit această inflamație în tumorile colonului, iar cancerul este ca o plagă cronică care nu se vindecă: dacă ne hrănim zilnic cu alimente ultraprocesate, capacitatea corpului nostru de a vindeca această rană scade din cauza inflamației și a slăbirii sistemulu imunitar care în final permite cancerului să se dezvolte.
Acest studiu, publicat în revista Gut, recomandă o schimbare a obiceiurilor alimentare, în sensul reducerii consumului de uleiuri din semințe, dar și al alimentelor ultraprocesate pentru prevenirea bolilor cronice.