„Acolo vom merge”: Se pregătește revenirea astronauţilor americani pe Lună
Jim Bridenstine, administratorul general al NASA a prezentat un plan actualizat al programului spaţial Artemis, care va permite astronauţilor americani să revină pentru prima dată pe Lună după încheierea programului Apollo din anii ’70.
NASA a dat asigurări că mizează în continuare pe întoarcerea astronauţilor americani pe Lună, publicând o estimare a finanţărilor necesare pentru a respecta acest calendar: 28 de miliarde dolari pentru următorii cinci ani, din care 16 miliarde dolari pentru modulul de aselenizare, potrivit AFP. Dacă Congresul SUA votează prima tranşă de 3,2 miliarde de dolari pentru modulul de aselenizare până la Crăciun, „ne vom încadra în continuare pentru o aselenizare în 2024”, a declarat Jim Bridenstine. Administratorul general al NASA a adăugat că în timpul anilor Apollo se credea că Luna e complet uscată, astăzi însă se știe că există multă gheaţă la polul ei sudic.
Trei proiecte concurează pentru realizarea vehiculului de aselenizare
Obiectivul programului Artemis rămâne aselenizarea la polul sudic al Lunii. „Acolo vom merge”, a insistat Jim Bridenstine, excluzând posibilitatea ca astronauţii americani să revină în vechile situri de asolizare folosite în programul Apollo între 1969 şi 1972 şi care se aflau la ecuatorul Lunii.
Trei proiecte concurează pentru realizarea vehiculului de aselenizare, la bordul căruia doi astronauţi – inclusiv o femeie – vor coborî din capsula Orion şi vor păşi pe suprafaţa Lunii. Primul este dezvoltat de Blue Origin, companie înfiinţată de CEO-ul grupului Amazon, Jeff Bezos, în parteneriat cu Lockheed Martin, Northrop Grumman şi Draper. Celelalte două proiecte sunt dezvoltate de SpaceX – companie creată de Elon Musk – şi de compania Dynetics.
O primă selecţie va avea loc la începutul lunii 2021, a precizat NASA. Primul zbor, Artemis 1, prevăzut în noiembrie 2021, va avea loc fără astronauţi la bord. Artemis 2 va trimite în 2023 astronauţi americani în jurul Lunii, însă aceştia nu vor ieși în spațiu. Artemis 3 va fi echivalentul misiunii Apollo 11 din 1969. Însă viitorul sejur lunar va dura mai mult timp, o săptămână, şi va fi marcat de două până la cinci „activităţi extravehiculare” – ieşiri în spaţiu.