Acoperirea vaccinală nu și-a revenit după declinul din pandemie. Copiii, cei mai afectați
Acoperirea vaccinală nu a revenit la procentele de dinaintea pandemiei, un număr suplimentar de 2,7 milioane de copii fiind încă nevaccinați, la nivel globl, transmite Organizația Națiunilor Unite, potrivit agențiilor de presă.
Comparativ cu nivelul din 2019, pre-pandemic, un număr suplimentar de 2,7 milioane de copii erau încă nevaccinaţi, sau erau vaccinaţi incomplet, în 2023, au indicat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-o declaraţie comună.
„Suntem în întârziere”, a declarat în faţa presei directorul Departamentului de imunizare şi vaccinuri al OMS, Kate O’Brien.
„Acoperirea vaccinală la nivel mondial nu şi-a revenit încă pe deplin după declinul istoric observat în timpul pandemiei”, a explicat Kate O’Brien.
Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, subliniază că „ultimele tendinţe arată că multe ţări continuă să neglijeze prea mulţi copii”.
În 2023, doar 84% dintre copiii aflaţi la vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului şi pertussis (DTP), sau 108 milioane, au primit efectiv trei doze din acest vaccin, a treia doză servind drept marker cheie al acoperirii vaccinale la nivel mondial, conform datelor publicate de agenţiile sanitară şi pentru copii ale ONU.
Și acest procent s-a menținut și în 2022, ceea ce indică că, după scăderea acoperirii vaccinale din cauza crizei Covid-19, el a stagnat, subliniază agențiile ONU.
„Aceasta pune în pericol vieţile celor mai vulnerabili copii”, a avertizat Kate O’Brie.
Explozia rujeolei
Una dintre consecințele întârzierii vaccinării este explozia rujeolei în toată lumea.
„Focarele de rujeolă sunt un semn de atenţionare privind lacunele existente în materie de vaccinare, care i-au afectat în primul rând pe cei mai vulnerabili”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în comunicat.
Peste 300.000 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în 2023, de aproape trei ori mai multe comparativ cu anul precedent, a declarat Ephrem Lemango, şeful departamentului de imunizare în cadrul UNICEF.
În 2023, 83% dintre copiii din întreaga lume au primit prima doză de vaccin, acelaşi nivel ca în 2022, dar încă sub procentul de 86%, înainte de pandemie.
Agențiile ONU mai arată că doar 74% dintre cei vaccinaţi au primit a doua doză necesară, în timp ce pentru stoparea epidemiei este necesară o acoperire vaccinală de 95%,