Acoperişurile cu panouri fotovoltaice au un risc de incendiu mai ridicat. Specialiştii estimează peste 9.000 de incendii în UE anul viitor, din această cauză

Publicat: 22 nov. 2024, 22:34, de Ady Ivașcu, în Business , ? cititori
Acoperişurile cu panouri fotovoltaice au un risc de incendiu mai ridicat. Specialiştii estimează peste 9.000 de incendii în UE anul viitor, din această cauză
Cele mai frecvente cauze care duc la declanșarea incendiilor în cadrul sistemelor fotovoltaice sunt arcul electric și scurtcircuitul

Statistici îngrijorătoare arată că incidenţa incendiilor pe acoperişurile pe care se montează panouri fotovoltaice este una mare, în medie de 29 de incendii la 1 GW instalat.

Pe baza acestor date, specialiştii în izolaţii de construcţii estimează că anul viitor în Uniunea Europeană (UE) ar putea avea loc peste 9.000 de incendii (mai exact 9.280 de incendii dacă se translatează datele despre riscul de incendiu la nivelul de putere instalată la care ar trebui să se ajungă), pornite de la panourile fotovoltaice de pe acoperişuri.

Cele mai frecvente cauze care duc la declanșarea incendiilor în cadrul sistemelor fotovoltaice sunt arcul electric și scurtcircuitul. Alteori, fotovoltaicele pot fi afectate de propagarea unui foc de proximitate sau de fulger.

Datele prezentate într-o conferinţă pe teme economice de către Florin Popescu, Business Unit Manager la Rockwool Balkans, arată că în anul 2030 ar putea izbucni, din această cauză, 17.400 de incendii UE.

Un exemplu notabil este al gigantului Amazon, care s-a confruntat cu incendii de la acoperişurile cu panourile fotovoltaice la 12% dintre clădirile sale. 

În UE, legislaţia prevede obligativitatea montării de panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice şi rezidenţiale noi cu suprafaţa mai mare de 250 mp, urmând ca aceste cerinţe să fie extinse gradual astfel încât până în anul 2031 să fie cuprinse toate clădirile publice cu o suprafaţă de peste 250 mp, inclusiv cele vechi.

România este încă într-o fază incipientă în domeniul fotovoltaicelor şi, mai mult, are un producător specializat pe izolaţii în construcţii, o investiţie greenfield de 50 de milioane de euro într-o unitate la Ploieşti a danezilor de la Rockwool, cel mai mare producător de vată bazaltică.