Acord istoric: 136 de țări au convenit să impună un impozit minim de 15 la sută multinaționalelor
Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a anunţat, vineri seară, că s-a ajuns la un acord internaţional privind impozitarea companiilor multinaţionale cu 15% şi redistribuirea unei părţi a profiturilor, începând din anul 2023.
Anunțul OCDE a fost făcut după întâlnirile din Irlanda, Estonia și Ungaria, potrivit AFP. „Reforma majoră a sistemului fiscal internațional finalizată astăzi la OCDE va asigura aplicarea unei cote minime de impozitare de 15% companiilor multinaționale din 2023″, a declarat OCDE într-un comunicat, salutând un „acord istoric”. „„Acordul foarte important, acceptat de 136 de ţări şi jurisdicţii reprezentând peste 90% din valoarea PIB-ului mondial, prevede şi realocarea a peste 125 de miliarde de dolari din profiturile celor mai mari şi mai profitabile companii multinaţionale în toate ţările din lume, astfel încât să se asigure că aceste firme achită contribuţii fiscale corecte oriunde desfăşoară activităţi şi generează profituri”, precizează OECD.
„Un mare pas înainte pentru ca sistemul nostru fiscal să fie mai echitabil”
Acordul a fost obţinut după doi ani de negocieri intense pentru adaptarea sistemului fiscal internaţional la secolul 21, în contextul digitalizării economiilor. Acordul este semnat de 136 de ţări şi jurisdicţii din totalul de 140 de membri ai Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. Patru ţări – Kenya, Nigeria, Pakistan şi Sri Lanka – nu au susţinut deocamdată acordul fiscal.
„Politica fiscală internațională este un lucru complex, dar limbajul acordului de astăzi maschează simplitatea și amploarea problemelor”, a răspuns secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, salutând această „realizare”. „Acesta este un mare pas înainte pentru ca sistemul nostru fiscal să fie mai echitabil”, a salutat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.