Acțiuni pentru combaterea infracționalității economice. Polițiștii au aplicat măsuri asiguratorii de peste 21.000 de lei
În perioada 12-25 iulie, Poliția Română a desfășurat o serie de acțiuni pentru combaterea infracționalității economice, rezultând în 90 de percheziții și aplicarea a 33 de mandate de aducere. Aceste operațiuni, coordonate de Direcția de Investigare a Criminalității Economice, au inclus măsuri preventive împotriva a 11 persoane implicate în diverse infracțiuni economice. Suma totală a măsurilor asigurătorii dispuse a depășit 21 milioane de lei.
Măsuri ale Poliției pentru combaterea infracționalității economice
Un exemplu notabil al acestor acțiuni s-a desfășurat pe 24 iulie, când polițiștii, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au efectuat opt percheziții domiciliare în București și Ilfov. Acestea vizau locuințele unor persoane și sediile unor companii suspectate de punerea în circulație a produselor contrafăcute și spălarea banilor.
Din investigații a reieșit că, între 19 ianuarie 2018 și 7 mai 2020, au fost vândute online articole de îmbrăcăminte, accesorii, încălțăminte, parfumuri și ceasuri contrafăcute, marcate cu însemnele unor branduri renumite, în valoare totală de aproximativ 4,87 milioane de lei.
”Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat, în perioada 12 – 25 iulie 2024, 14 acţiuni de amploare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracţiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 21.000.000 de lei.
Astfel, în perioada 12 – 25 iulie 2024, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au pus în aplicare 90 de mandate de percheziţie domiciliară şi 33 de mandate de aducere, fiind dispuse măsuri preventive faţă de 11 persoane”, a transmis, sâmbătă, Poliţia Română.
Aceste produse au fost livrate prin intermediul unei companii de curierat, generând un total de 21.285 de colete. Banii obținuți din aceste activități ilicite au fost ulterior introduși în circuitul financiar legal, încercându-se astfel să li se ofere o aparență de legitimitate.
În cadrul investigațiilor, polițiștii au confiscat suma de 100.697 de lei, 5.900 de euro, 940 de litri de alcool, patru autoturisme și 137.546 de țigarete. Acțiunile au fost parte dintr-un efort mai larg de combatere a infracțiunilor economice, iar cercetările continuă sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
”La data de 24 iulie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus în aplicare 8 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, la domiciliile unor persoane şi sediile sociale (punctele de lucru) ale unor societăţi comerciale cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, spălarea banilor şi complicitate la infracţiunea de spălarea banilor”, a exemplificat instituţia.