Acţiunile europene au încheiat săptămâna în scădere. Cât mai valorează marile companii din Europa
Acțiunile europene au închis în scădere vineri, amplificându-şi pierderile recente, pe fondul îngrijorărilor cu privire la sănătatea celei mai mari economii mondiale, cea a SUA, în urma datelor dezamăgitoare privind locurile de muncă.
Indicele pan European Stoxx 600 a scăzut cu 1,07%. FTSE 100 din Marea Britanie a încheiat în scădere 0,73%, DAX din Germania a pierdut 1,48% și CAC 40 din Franța a scăzut cu 1,07%, în timp ce indicele elvețian SMI a scăzut cu 1,02%.
FTSE 100 a pierdut 2,3% cumulat în ultima săptămână, în timp ce DAX și CAC 40 au pierdut 2,5% și, respectiv, 3,9% în cursul săptămânii.
Scăderi generalizate în Europa, Rusia e pe contrasens
Pieţele bursiere din Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia și Turcia au închis în scădere, Rusia a încheiat în creștere, în timp ce Islanda a stagnat.
Pe piața britanică, Vistry Group a scăzut cu mai mult de 6%, iar Burberry Group a încheiat în scădere cu 5,2%. Antofagasta, Associated British Foods, Anglo
American Plc, Barclays, B&M European Value Retail, Glencore, Natwest Group, Rolls-Royce Holdings, Barratt Developments, Frasers Group, Shell, Melrose Industries, Centrica și Lloyds Banking Group au pierdut 2 până la 4%.
Severn Trent, Smith & Nephew, United Utilities, Relx, Endeavour Mining, AstraZeneca, Segro, Reckitt Benckiser, GSK, Compass Group, Land Securities Group și Buncl au închis în creștere cu 0,7 până la 1,5%.
Pe piața germană, Siemens Energy s-a prăbușit cu 6,7%. Infineon, Munich RE, Continental, Volkswagen, BASF, Rheinmetall, Mercedes-Benz, BMW, Siemens și Daimler Truck Holding au pierdut între 2 și 3,5%.
Hannover Rueck, Deutsche Bank, Fresenius, Zalando, Porsche, Allianz și HeidelbergCement au încheiat de asemenea în scădere notabilă.
Pe piața franceză, Kering, STMicroElectronics, Teleperformance, Renault, Saint Gobain, Airbus Group, Schneider Electric, BNP Paribas, Capgemini și Stellantis au pierdut între 1,7 și 3,6%.
Dassault Systemes, Unibail Rodamco și Danone au câștigat între 1,2 și 2%.
De ce cad bursele europene?
Pe plan economic, rata de creștere economică a zonei euro pentru al doilea trimestru a fost revizuită în scădere, deoarece contribuțiile pozitive ale consumul guvernamental și comerțul net au fost parțial compensate de scăderea investițiilor. Produsul intern brut a crescut cu 0,2% față de primul trimestru, care a fost revizuit în jos de la 0,3% estimat inițial, potrivit datelore de la Eurostat.
Amplificând temerile legate de o recesiune, producția industrială a Germaniei a scăzut mai mult decât se aștepta în iulie din cauza scăderii producției de automobile și excedentul comercial s-a contractat în iulie, deoarece creșterea importurilor a depășit creșterea exporturilor.
Deficitul comercial al Franței a scăzut în iulie față de acum un an, deoarece importurile au scăzut mai rapid decât exporturile. Deficitul comercial a scăzut la 5,88 miliarde de euro în iulie, de la 7,96 miliarde de euro în aceeași lună a anului trecut.
Prețurile locuințelor din Marea Britanie au crescut cel mai mult de la sfârșitul anului 2022, deoarece reducerea costurilor de împrumut stimulează încrederea în rândul potențialilor cumpărători de locuințe, potrivit datelor publicate de către creditorul ipotecar Halifax.
Prețurile locuințelor au înregistrat o creștere anuală de 4,3% în august, după o creștere de 2,4% în perioada precedentă. Aceasta a fost cea mai rapidă creștere din noiembrie 2022 și, de asemenea,a depășit previziunile economiștilor, de 4,2%.
Departamentul Muncii din SUA a publicat vineri un raport care arată că ocuparea forței de muncă în cea mai mare economie a lumii a crescut mai puțin decât se aștepta în luna august.
Departamentul Muncii a declarat că ocuparea forței de muncă pe salarii neagricole a crescut cu 142.000 de locuri de muncă în august, comparativ cu estimările economiștilor pentru o creștere de 160.000 de locuri de muncă.