Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred

Publicat: 01 apr. 2025, 23:12, de Ionut Jifcu, în Cultură , ? cititori
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred
colaj puterea.ro | sursa: Facebook/Ofelia Popii

Actriţa Ofelia Popii din piesa „Proorocul Ilie”, care a strânit critici din partea Bisericii Ortodoxe, a povestit că a fost ameninţată, temându-se să nu fie agresată.

Ameninţată din cauza rolului

Spectacolul „Proorocul Ilie”, regizat de Botond Nagy, a generat o polemică intensă în spațiul public, fiind în centrul unei controverse ce a afectat profund actrița Ofelia Popii. Interpretând rolul Palazska, o țărancă ce se alătură unui grup ce crede că un profet din satul lor este Iisus, Popii a primit amenințări grave, deși multe dintre persoanele care o atacau nu vizionaseră piesa. După premiera din februarie, dezbaterea s-a intensificat, în special după reacțiile Bisericii Ortodoxe Române.

Actrița a mărturisit că amenințările au fost atât de puternice, încât inițial le-a considerat glume, însă în scurt timp a realizat gravitatea situației, iar teama de a fi agresată pe stradă a devenit reală.

„Am crezut că sunt glume, dar seara nu-mi venea să cred. Nu înțelegeam când s-a întâmplat treaba asta. Și deja lumea vrea să mă linșeze”, a declarat actrița pentru oradesibiu.ro.

Regizorul Botond Nagy a reacționat la aceste atacuri și a depus plângeri penale, subliniind că piesa nu este o blasfemie, ci o reflecție asupra fanatismului religios și manipulării maselor. El a explicat că personajele din piesă nu sunt preoți, ci țărani care, în căutarea unui sens, ajung să se piardă în iluzii periculoase.

Controversa a fost alimentată și de unele fragmente scoase din context, cum ar fi o scenă de striptease, care, potrivit regizorului, simbolizează dorința de celebritate a unor oameni obișnuiți.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a reacționat la piesa „Proorocul Ilie”, regizată de Botond Nagy, considerând că simbolurile religioase creștine sunt utilizate în mod defăimător. BOR subliniază importanța respectării simbolurilor religioase, atât din perspectivă spirituală, cât și culturală, și consideră că folosirea acestora într-un mod inadecvat poate denatura înțelesul lor liturgic. Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București a răspuns, afirmând că piesa nu intenționează să ofenseze credința, ci să stimuleze reflecția asupra extremismului religios și a fragilității convingerilor umane. Spectacolul invită la meditație asupra credinței într-un context spiritual complex.