Acum e şi legal! Curtea Constituţională le permite foştilor ofiţeri de informaţii să ocupe funcţii de conducere în magistratură

Publicat: 09 apr. 2025, 10:56, de Ionut Jifcu, în Justitie , ? cititori
Acum e şi legal! Curtea Constituţională le permite foştilor ofiţeri de informaţii să ocupe funcţii de conducere în magistratură
sursa: Inquam Photos / George Călin

CCR spune că este constituţional ca foştii ofiţeri de informaţii să ocupe funcţii de conducere în magistratură.

CCR, decizie în favoarea foştilor ofiţeri SRI şi SIE

Curtea Constituțională a României (CCR) a pronunțat, marți, o decizie importantă privind accesul foștilor ofițeri de informații în funcțiile de conducere din sistemul judiciar. Conform deciziei, foștii ofițeri ai serviciilor de informații, precum SRI și SIE, vor putea ocupa funcții de conducere în judecătorii, tribunale, curți de apel și parchete, dar această măsură nu se aplică celor care au făcut parte din Securitatea comunistă. În acest sens, foștii membri ai Securității vor rămâne în continuare cu interdicția de a accede în astfel de funcții.

Decizia a fost luată în urma admiterii unei excepții de neconstituționalitate ridicate față de prevederile actuale din legislația românească. Astfel, Curtea Constituțională a decis că sintagma „care au făcut parte din serviciile de informații” din Legea nr. 303/2004, precum și din noile reglementări ale Legii nr. 303/2022, este constituțională doar în ceea ce privește serviciile de informații anterioare anului 1990. De asemenea, Curtea a constatat că trimiterea la aceste dispoziții din alte articole ale legii este neconstituțională, considerând că reglementările sunt imprevizibile și discriminatorii.

Această hotărâre are un impact semnificativ asupra legislației referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor, iar decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Comunicatul CCR:

– A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „care au făcut parte din serviciile de informații” din cuprinsul dispozițiilor art.48 alin.(10) din Legea nr.303/2004, precum și din cuprinsul dispozițiilor art.108 alin.(6), ale art.142 alin.(4), ale art.144 alin.(2) și ale art.150 alin.(4) din Legea nr.303/2022  privind statutul judecătorilor și procurorilor, este constituțională în măsura în care vizează serviciile de informații anterioare anului 1990. De asemenea, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că trimiterea din cuprinsul dispozițiilor art.49 alin.(11) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor la art.48 alin.(10) din același act normativ este neconstituțională.

În esență, Curtea a constatat că dispozițiile legale examinate sunt imprevizibile și discriminatorii. Deși obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie dispozițiile art.48 alin.(10) și ale art.49 alin.(11) din Legea nr.303/2004, în temeiul art.142 alin.(1) din Constituţie, Curtea Constituțională s-a pronunțat şi a eliminat din fondul activ al legislaţiei și noile dispoziţii legale ale art.108 alin.(6), ale art.142 alin.(4), ale art.144 alin.(2) și ale art.150 alin.(4) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca fiind neconstituţionale, întrucât menţin soluţia legislativă neconstituţională.